NOVI DUG JE PET PUTA VEĆI OD DOZVOLJENOG: Vlada Crne Gore rebalansom budžeta utvrdila da je državi potrebno još 350 miliona evra

Z. Z.

14. 09. 2022. u 06:35

PARLAMENT je na kraju prošle godine usvojio zakon prema kojem Crna Gora tokom ove godine može da se zaduži 70 miliona evra. Sada je utvrđeno da nam treba pet puta više novca ili 350 miliona evra.

НОВИ ДУГ JE ПЕТ ПУТА ВЕЋИ ОД ДОЗВОЉЕНОГ: Влада Црне Горе ребалансом буџета утврдила да је држави потребно још 350 милиона евра

Foto gov.me

To je na sednici Vlade naveo Aleksandar Damjanović, ministar finansija uz konstataciju da je predloženi rebalans, temelj ukupnih finansija i stabilnog finansiranja do kraja godine.

- Predlogom o izmenama Odluke o zaduživanju predviđeno je da se nedostajuća sredstva umesto na 560 miliona evra planiraju na 756 miliona. Umesto prvobitne predložene i usvojene odluke gde je predviđeno zaduženje do 70 miliona, mi predlažemo da to zaduženje bude do 350 miliona imajući u vidu postojeće depozite i sve naše obaveze do kraja godine - kazao je Damjanović.

Dodao je da je cilj rebalansa da se uravnoteže prihodi i rashodi, jer je, kako je rekao, došlo do rasta troškova, odnosno izdataka iz budžeta.

- To znači da su prihodi budžeta projektovani na iznos od gotovo dve milijarde evra premašeni pa iznose dve milijarde i 600 miliona evra. To je 191 milion veći iznos nego što su predviđeni budžetom - kazao je Damjanović. - Skoro je dato sedam miliona iz tekuće rezerve na račun upravo ovog rebalansa, a deo nadomeštavamo sa drugih pozicija kako bismo došli do četiri miliona neophodnih Fondu zdravstva zbog pogrešnog planiranja.

Potrebe Fonda PIO prema rečima Damjanovića su 36 miliona, a u međuvremenu je zbog povećanja penzija neophodno 21 milion plus dodatnih 15 miliona za jednokratnu pomoć penzionerima. Takođe, kako je naveo, potrebno je obezbediti preko 28 miliona za povećanje zarada zdravstvu i prosveti. Oko sedam miliona ide Ministarstvu rada radi isplaćivanja obaveza prema majkama sa troje i više dece, ali i za podsticaj zapošljavanja invalida.

Premijer Dritan Abazović je ocenio da će rebalans omogućiti da se osećamo komotnije, ali da će loptica biti prebačena kod poslanika, koji daju krajnji sud.

- Utoku letnje sezone ostvareno je 15 miliona evra više u odnosu na 2019, kada je u Crnoj Gori boravilo više ljudi - rekao je Abazović. - Takse smo uveli bogatim ljudima sa luksuznim jahtama. Morali smo ići sistemom pravičnosti, pomoći onome ko nema. Nismo ostvarili prihode tamo gde nije bilo zakonskih rešenja. Očekuje nas teška jesen i teška zima, a postoje projekcije da će socijalni nemiri da dođu i u zemlje Evropske Unije, da će energetska kriza doneti velika politička talasanja. Kad je reč o kreditima, uslovi za zaduživanje su lošiji nego pre pola godine.

OBEĆANE NAKNADE BEBAMA

ADMIR Adrović, ministar rada i socijalnog staranja, očekuje da se isplate obećane naknade novorođenčadima nakon usvajanja rebalansa. Damjanović je odgovorio da su spremni da to učine, ali na zakonit način.

- Neko je dao lažno obećanje u martu ili aprilu ove godine, iako nije sproveo elementarne postupke kao zakonski osnov, jer je morao prethodno da izmeni i dopuni Zakon o socijalnoj i dečjoj zaštiti - naveo je Damjanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki