STIGLE IZ DUBAIJA, NE ZNA SE ČIJE SU: Zdravko Kosanović - Tvrdim da nisam vlasnik te pošiljke

S. Đokić

09. 09. 2022. u 07:45

NIKŠIĆANIN Zdravko Kosanović negirao je juče da ima bilo kakve veze sa cigaretama koje su pre dva dana zaplenjene u slobodnoj zoni Luke Bar.

СТИГЛЕ ИЗ ДУБАИЈА, НЕ ЗНА СЕ ЧИЈЕ СУ: Здравко Косановић - Тврдим да нисам власник те пошиљке

B.D.

Reč je o više od 5.000 paketa punih duvanskih proizvoda, čija se tržišna vrednost procenjuje na više od tri milona evra.

- Nisam vlasnik cigareta, niti sam ih platio, niti imam bilo kakve veze sa tom pošiljkom. Već sam medijima saopštio da nisam ovlašćeno lice u firmi koja se pominje. Lako se u bazama podataka može proveriti da ja te cigarete nisam platio. Državnim organima stojim na raspolaganju u svakom trenutku za sva moguća objašnjenja, a dosad sa mnom niko nije kontaktirao - rekao je Kosanović.

Kako smo već pisali, cigarete koje je u sredu zaplenila crnogorska carina u Luci Bar, poslala je kompanija iz Libije, a navodno je trebalo da završe u Srbiji, ali se u tome nije uspelo, jer je, kako je navedeno u dokumentaciji, iz Beograda zabranjen uvoz tih paketa. Iz firme koja je pomenuta kao vlasnik cigareta kategorično su negirali da imaju bilo kakve veze sa spornom pošiljkom.

Cigarete su stigle u Bar brodom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a Carina sumnja da je u pitanju bio plan da se nadležni državni organi zavaraju, s ciljem da ove cigarete budu iznete iz Luke Bar i prebačene na crnogorsko crno tržište. Po carinskoj dokumentaciji, zvanično, pošiljalac je firma iz Libije, a primalac preduzeće iz Rume, čiji je vlasnik i direktor do 6. jula bio upravo Kosanović, dok je ovlašćeni zastupnik ove kompanije špedicija iz Bara.

Foto: Telegram D. A.

Kosanović ističe da su primetni pokušaji da bude zloupotrebljen u političke svrhe, zbog čega je apelovao da se svi uzdrže od toga i ponovio da je dostupan državnim organima za sva potrebna obaveštenja.

Njegovo reagovanje usledilo je nakon što je potpredsednik Vlade u tehničkom mandatu i ministar odbrane Raško Konjević objavio fotografiju na kojoj se nalaze premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i Zdravko Kosanović, i naveo da je on vlasnik cigareta iz Slobodne zone Bar. Premijer se, nakon toga, izvinio Konjeviću što je, kako je kazao, pala pošiljka švercovanih cigareta vrednih tri miliona evra i pozvao ga da objavi "fotografije sa svojim kolegama koje politički štiti".

- Kad god se desi velika zaplena nelegalnih cigareta, nastane još veća panika na dvoru. Zato razumem rezigniranost Konjevića, kojem jedino preostaje da pokuša od mene da napravi njega samog. Izvini Raško što je juče palo tri miliona švercovanih cigara - naveo je Abazović na "Telegramu" i poručio da ruka pravde nikog ne štedi i jednaka je za sve. - P. S. Raško, objavi fotografije sa svojim kolegama koje politički štitiš. Biće zanimljivo videti koga si sve politički štitio, od Brajovića, do Veljovića i Maraša. Dobro je što Raško zna čije su cigare, možda je zato i ćutao sve ovo vreme. Pametnome dosta. Tek je počelo, a već je korito presušilo.

Tu prepiskama nije bio kraj. Brzo je stigao Konjevićev odgovor, koji je poručio Abazoviću da se na fotografiji nije našao slučajno.

Iako su odgovarali na brojna novinarska pitanja, ni premijer Abazović ni direktor Uprave carina Rade Milošević nakon zaplene nisu otkrili ko stoji iza ove isporuke nelegalnih cigareta.

Milionski vredne cigarete oduzete od kompanije Kozd Company u Crnu Goru stigle 19. jula, kontejnerašom Wec Majorelle, koji plovi pod zastavom Kipra. Kontejneri u kojima su bile cigarete brendova dolce i lamer, na taj brod utovarene su 14. jula u grčkoj luci Pirej. Prethodno, nemačkim Frankurt expressom kontejneri su stigli iz luke Jebel Ali (Dubai), odakle su isplovili 23. juna.

Foto: Telegram D. A.

ZAPLENjENE JER NISU PRETOVARENE

Prema rešenju UPC, do kojeg su došle "Novosti", kompaniji iz Rume, koja je navodni naručilac cigareta, Carinska ispostava Bar dozvolila je tranzit duvanskih proizvoda, što je uključivalo i hitni pretovar, ali ih oni nisu odvezli ni nakon 30 dana. To je bio i razlog da Uprava prihoda i carina oduzme navedene cigarete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna