GUSLAMA PROTIV PODELA: Skupština Saveza guslara Crne Gore u Nikšiću

V. K.

05. 09. 2022. u 07:46

POSLE mnogo teških godina koje su se i te kako odrazile na gusle, ali i guslare i epske pesnike, stvaraju se ponovo uslovi da ovaj drevni instrument opet zasija punim sjajem.

ГУСЛАМА ПРОТИВ ПОДЕЛА: Скупштина Савеза гуслара Црне Горе у Никшићу

Foto: V. K.

Takav utisak stekao se nakon sednice Skupštine Saveza guslara Crne Gore koja je održana u Nikšiću, na kojoj su donesene odluke da se posebno mora voditi računa na afirmaciji ovog instrumenta i podmlađivanju kadra. U Savezu je trenutno deset guslarskih društava iz cele Crne Gore, a njegovi čelnici nadaju se da će taj broj u budućnosti biti veći, a da će Savez postati krovna organizacija crnogorskog guslarstva i epskog pesništva.

- Ne trebaju nam podele. Ovde su dobrodošli svi oni kojima su gusle i epska poezija na prvom mestu. Proterali smo politiku iz naših redova i njoj pod našim krovom nema mesta. Čeka nas prilično složen posao u afirmaciji gusala i narodnog pesništva, ali se nadam da ćemo u tome uspeti. U jednom trenutku naš sveti instrument je zaćutao, ali se evo opet budi, na radost svih onih istinskih ljubitelja epske poezije i stvaralaštva.  Očekujemo pomoć države i crnoorskih opština jer je to svima u interesu. Nadam se uspehu - poručio je predsednik Saveza guslara Crne Gore Stevan Mišo Popović, višestruki šampion.

Foto: V. K.

Identičnog stava je i predsednik Skupštine pomenutog Saveza Milan Vujović, koji je ohrabrem jedinstvom „parlamentaraca“ da  se pomogne guslama i narodnim guslarima, naročito mlađim naraštajima.

- Naš savez, uprkos brojnim teškoćama, u minulim vremenima postao je prepoznatljiv po sjajim organizacijama brojnih festivala i guslarskih revija. Iz naše škole gusala izašli su vrhunski guslari što nas posebno raduje. Gusle su sveti instrument i uz njih se pevalo u radostima i tugama, u miru i u ratu. Predstoje nam ljepši dani. Radujem se jedinstvu članova skupštine da istrajemo u ovoj borbi, kaže Vujović, odajući veliku zahvalnost Opštinskoj organizaciji Crvnog krsta Nikšića koja im je omogućila da u njihovim prostorijama održe skupštinu Saveza.

Članovi ovog Saveza su velika guslarska imena poput Stevana Miša Popovića, Milana Vujovića, Rajka Žižiča,  Stojana Šipčića, Đura Krsmanovića, Miša Kuburovića , Bata Krkovića i mnogih drugih.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna