DPS PITA ČIJA JE BOKA? Knjaz Nikola davno odgovorio: "Vjenčavam te, srpsko more, sa slobodom Crne Gore!" (FOTO)

novosti online

29. 08. 2022. u 14:21

PATRIJARH Porfirije u poseti je Herceg Novom, gde ga je dočekao brojni verni narod, uz transparente dobrodošlice i podrške srpskom patrijarhu.

ДПС ПИТА ЧИЈА ЈЕ БОКА? Књаз Никола давно одговорио: Вјенчавам те, српско море, са слободом Црне Горе! (ФОТО)

Vikipedia

Ipak, iako ovog puta nisu palili gume, i stvarali komunalne probleme, takozvane „patriotske suverenističke stranke“ su negodovale zbog natpisa „srpska Boka“, te pozvali u saopštenjima da se komunalne službe i gradonačelnici oglase, „čija je Boka“.

Da svoju istoriju ne znaju, jasno je u poslednjih dvadesetak godina, pa evo malog objašnjenja.

„Vjenčavam te, srpsko more, sa slobodom Crne Gore“ reči su knjaza Nikole Petrovića Njegoša nakon oslobođenja Bara u januaru 1878. godine.

DPS pita čija je Boka

- Povodom dolaska patrijarha SPC Porfirija u Herceg Novi u istom gradu svedočimo grubim provokacijama i odobravanju takvog ponašanja od strane prvog čoveka toga grada iz redova Demokrata, saopštili su iz DPS-a Kotor.

Naime, kako navode, transparenti koji su postavljeni, sa ili bez dozvole (gotovo je irelevantno), više su nego u suprotnosti s onim što bi trebalo da budu "partijske vrijednosti Demokrata, čija je krilatica „Pobjede, a ne podjele“ još jednom ostala kao fraza".

– Potpuno su pogažene sve vrednosti koje Bokelji vekovima baštine potencirajući da je Boka samo jednog naroda, pri čemu je to apsolutna neistina – ističu u saopštenju.

- Draga gospodo iz Demokrata, Boka nije srpska, niti će ikad biti. Ovakvim činjenjem samo produbljujete jaz koji ste napravili poslednjih nekoliko godina u želji da se dokopate vlasti, jer građani nikad nisu bili podeljeniji. Ne protivimo se poseti patrijarha, ali smatramo da su oni koji ga dočekuju to oduševljenje mogli iskazati na drugi način, dodaju iz DPS-a.

Takođe, opštinska služba, kako kažu, trebala je da reaguje jer Herceg Novi je crnogorska opština i nema mesta nacionalizmu i separatizmu.

Pitamo se samo da li i naš predsednik opštine Kotor Jokić deli ovakav stav svog kolege iz Herceg Novog i da li je ovo zvanični stav njihove partije, a Bokeškom forumu želimo sve najbolje u saradnji s ovakvom vlašću u Tivtu jer očigledno ne vide čemu sve ovo vodi, zaključuju iz Opštinskog odbora DPS Kotor.

Knjaz Nikola o srpskom moru

„Vjenčavam te, srpsko more, sa slobodom Crne Gore“, reči su knjaza Nikole Petrovića Njegoša nakon oslobođenja Bara u januaru 1878. godine.

Takođe, poznato je da je akademski slikar iz Zadra Ivan Žmirić (1842-1929) još 1881. godine na Cetinje doneo sliku „Vjenčanje Crne Gore sa morem“ gde su je na Dvoru videli Knjaz i visoke zvanice, dok je za građane Cetinja bila izložena u „ondašnjoj velikoj gostionici Lokanda“.

Slikar je napravio dve istovetne slike, različitim tehnikama.

Prva verzija rađena uljanim bojama na platnu koju je donosio na Cetinje, a koju Knjaz nije uspeo da otkupi, čuvala se do 1922 god. u stanu slikara.

Druga verzija na papiru zalepljenom na platnu, rađena u žutosmeđom krejonu, čuva se u Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor.

Pomorski muzej Crne Gore Kotor original jedne verzije slike kupio je 7. septembra 1954. godine koja je i danas izložena u muzeju, kazao je kustos Ilija Mlinarević.

Na slici je predstavljen svečano okićeni jedrenjak na kome se vijore crnogorske trobojke dok isplovljava iz Bara, sa mnoštvom sveta na obali koji brod oduševljeno pozdravlja. Na pramcu je markantna figura Knjaza Nikole u pozi sa podignutom desnom rukom u kojoj je prsten za bacanje u more. Pored njega sedi kneginja Milena sa prestolonaslednikom Danilom. Na samom pramcu, u sedećem položaju, nagnuta preko ograde jedrenjaka je princeza Zorka.

Vikipedia

Ostale ličnosti na brodu su poznati crnogorski junaci Božo Petrović, Petar Vukotić, Mašo Vrbica, Ilija Plamenac, Peko Pavlović, Marko Miljanov i dr. Po bočnoj strani broda vise venci cveća, na trakama trobojkama isprepletanim sa vencem lovora ispisana su imena mesta gde su se vodile pobedničke bitke, Vučji do, Nikšić, Fundina, Bar.

Sliku Knjaz Nikola nije uspeo kupiti, pa je autor vraća za Zadar. Za vreme boravka na Cetinju slika je fotografisana i retuširana.

Prva verzija rađena uljanim bojama na platnu čuvala se do 1922. godine u stanu slikara. Slikar je preminuo 1929. godine, a sudbina slike do danas nije poznata.

(In4s)

Vikipedia

BONUS VIDEO: VERNI NAROD NA ULICAMA: Ispred crkve priređen veličanstven doček za patrijarha Porfirija

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki