VELIKO "GUBLJENJE" IZ PODGORIČKIH KOMPJUTERA? Crna Gora od odlaska Abazovića izložena sajber napadima koji ugrožavaju njenu bezbednost

V. KADIĆ

28. 08. 2022. u 07:00

CRNOGORCI su se neočekivano našli pod sajber napadima, a na meti su državne institucije.

ВЕЛИКО ГУБЉЕЊЕ  ИЗ ПОДГОРИЧКИХ КОМПЈУТЕРА? Црна Гора од одласка Абазовића изложена сајбер нападима који угрожавају њену безбедност

Foto Shutterstock

Bezbednost je ugrožena vitalnom delu sistema - Upravi policije, Agenciji za nacionalnu bezbednost, elektroenergetskom sektoru, vodovodnom, ugroženi su i lični podaci građana! Sve je počelo 19. avgusta uveče, kada je izglasano nepoverenje vladi Dritana Abazovića, da bi potom napadi u danima koji su dolazili postajali sve češći i žešći. Premijer Dritan Abazović sumnja da su sajber napadi politički motivisani i ponovio da neko želi da iskoristi političku situaciju za dodatnu destabilizaciju i da će vreme pokazati ko stoji iza ovog "desanta".

- Neko želi da lovi u mutnom, iskoristi političku situaciju za dodatnu destabilizaciju.

Da li iza toga stoje države ili određene strukture, vreme će pokazati. Ja ću samo napomenuti da nije ista vrsta napada, ali smo imali ovakvu situaciju pre nego je formirana vlada. Sećamo se mejlova kako će da eksplodira bomba u školama, te permanentnih napada kroz neke određene medije, bliske određenim strukturama, kako je rasulo u sektoru bezbednosti, kako deca ne mogu da idu u škole! Pozvaćemo ljude iz privrede i akademske zajednice da pomognu u stvaranju zaštite. Tražićemo i međunarodnu pomoć za povratak podataka i prevenciju budućih napada. Svima poručujem da povećaju sajber bezbednost, a mi ćemo učiniti sve da se deo vitalnog sistema što pre vrati u mrežu - kazao je novinarima Abazović, dodajući da je otežan rad državnog aparata, ali da ne treba "dizati paniku"

- Predmet napada, između ostalog, bilo je Ministarstvo finansija, čiji brojni računari su inficirani.

Foto Z. Jovanović

Ministar odbrane Raško Konjević kazao je da je reč o napadu najvećeg obima do sada.

- Podaci građana nisu ugroženi, ali jedan deo vladinih podataka neminovno će biti izgubljen. Reč je o visoko sofisticiranim napadima koji nisu deo pojedinca. Iza ovog napada iz dosadašnjih iskustava ljudi iz struke stoje određeni državni resursi koje neko ima na raspolaganju. Ko bi mogao da ima nek vrstu političkog interesa da nanese ovu vrstu štete Crnoj Gori - saopštio je Konjević, dodajući da su podaci građana zaštićeni, ali da će sigurno jedan deo podataka biti izgubljen.

Krajem juna obelodanjeno je da će Podgorica postati sedište Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala i za sajber bezbednost kroz koji će se štititi interesi NATO.

Premijer Abazović tada je saopštio da ga je o formiranju Regionalnog centra zvanično obavestio ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije. Centar će biti smešten u Nacionalno-tehnološkom parku u Podgorici. Šampioni u hibridnom ratovanju su Britanci i Amerikanci, koji često za ono što rade optužuju protivnika, uglavnom Rusiju.

Foto SDP

Pre dve godine u Crnu Goru je došao "poseban" tim zbog izmišljene ruske pretnje i sve što se nakon toga dešavalo bilo je u funkciji slamanja patriotskih snaga u vreme opštenarodnog "litijaškog pokreta" i bunta protiv bivšeg režima Mila Đukanovića.

- Rusija, a na Balkanu Srbija, pravoslavlje - to su glavne teme, kazao je u jednom od razgovora za "Novosti" profesor Filozofskog fakulteta bezbednosnih nauka u Banjaluci dr Predrag Ćeranić, koji je objasnio da se radi o metodama ratovanja za koje je u bivšem socijalističkom sistemu bio uvrežen pojam "specijalni rat".

- Radi se o širokom spektru nevoljnih metoda kojima se napada ciljana zemlja kroz finansijske udare, špijunažu, plasiranje dezinformacija, čija kampanja će biti osmišljena preko društvenih mreža, kroz diskreditaciju protivnika.

Foto AP

ELEKTROPRIVREDA "IDE" RUČNO

U svetlu najava o mogućim sajber napadima na Elektroprivredu Crne Gore poručujem javnosti i građanima da naši inženjeri budno prate izloženost sistema potencijalnim napadima i preduzimaju sve neophodne aktivnosti u pravcu očuvanja njegove funkcionalnosti, saopštio je predsednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.

Prelazak na manuelno upravljanje postrojenjima, prema njegovim rečima, "predstavlja najvažniji korak u tom pravcu".

- Javnost će biti upoznata sa svim daljim koracima u pogledu rešavanja pitanja koja se odnose na najave sajber napada. EPCG radi - zaključio je Đukanović.

OPTUŽUJU MOSKVU ZA NAPAD

Agencija za nacionalnu bezbednost i vojni ministar Raško Konjević optužili su Rusiju za sajber napad, dok premijer Dritan Abazović sumnja da se radi o politički motivisanoj akciji, koja je krenula s padom njegovog kabineta.

- Postoji bojazan da vrhunac napada još nije dostignut i da bi na meti mogla da bude sva kritična infrastruktura, upozorili su iz ANB...

SISTEM U VIRUSU KORUPCIJE

Jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević, koji je svojevremeno bio član Odbora za odbranu i bezbednost, izjavio je da su sajber napadi na Vladu Crne Gore na nivou najjednostavnijih bezbednosnih pretnji.

- Motive i nalogodavce treba tražiti među onima koji su devedesetih dva puta izazivali požar u SDK da unište dokumentaciju o šticungu. Ima mnogo dokumenata u Upravi prihoda koji mogu biti dokazi - navodi Medojević. - U Crnoj Gori je raspad sistema odavno. Nama hakeri ništa ne mogu. Sistem je već razoren virusom korupcije i kriminala, treba nam veliki reset!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri