ĐUKANOVIĆ PRETI ZABRANOM ULASKA: Crnogorski predsednik optužio srpskog ambasadora Vladimira Božovića za kršenje konvencija

M. St. - V. K.

16. 08. 2022. u 07:30

PREDSEDNIKU Crne Gore Milu Đukanoviću ponovo je trn u oku srpski ambasador Vladimir Božović. Đukanoviću je zasmetalo to što je sa imejl adrese diplomate stiglo pismo saučešća povodom tragedije na Cetinju, pa je zatražio da se Božoviću zabrani ulazak na teritoriju Crne Gore!

ЂУКАНОВИЋ ПРЕТИ ЗАБРАНОМ УЛАСКА: Црногорски председник оптужио српског амбасадора Владимира Божовића за кршење конвенција

Foto: Tanjug

Kako je saopšteno iz kabineta crnogorskog šefa države, "ovaj potez predstavlja čin nepoštovanja institucija Crne Gore", i dalje se navodi da "Božović ovaj tragičan događaj koristi da nastavlja sa svojom praksom lažnog predstavljanja i kršenja međunarodnih konvencija".

- Na adresu kabineta predsednika Crne Gore dostavljeno je pismo predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića upućeno predsedniku Đukanoviću povodom nesreće na Cetinju u kojoj je život izgubilo 11 lica, među kojima dvoje dece, a šestoro povređeno. Pismo je upućeno sa zvanične imejl adrese Vladimira Božovića, koji se predstavio kao ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori - navodi se u saopštenju Službe za informisanje predsednika Crne Gore, uz podsećanje da je Božović odlukom Vlade Crne Gore u novembru 2020. proglašen personom non grata.

- Kabinet predsednika Crne Gore će ovim povodom zatražiti određena postupanja od strane Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Vladimir Božović, Foto N. Fifić

Da podsetimo, Božović je 2020. proglašen personom non grata, a kao razlozi tada su navedeni "kontinuirano mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore". Njemu je zamereno što je rekao da "velika i slavna Mojkovačka bitka, kao primer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu, bila uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu, kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom.

Iako je bilo reči da će posle izbora nove vlade ova odluka biti opozvana, to se nije dogodilo. Srbija je, za razliku od Crne Gore, povukla reciprocitetni potez i odluku o proterivanju crnogorskog ambasadara Tarzana Miloševića kako bi Srbija pokazala dobru volju. A Milošević je bio jedan od diplomata kojeg je Vlada Crne Gore povukla.

ABAZOVIĆ ZA NOVE DIPLOMATE

TOKOM posete Beogradu crnogorski premijer Dritan Abazović poručio je da očekuje da Crna Gora i Srbija imenuju nove ambasadore, uprkos očekivanjama Beograda da se u Podgoricu vrati Vladimir Božović:

- Ono što smo razgovarali jeste da mi treba da imamo ambasadore u Beogradu i Podgorici - rekao je Abazović odgovarajući na pitanje da li bi Vlada bila spremna da poništi odluku o proglašenju Božovića personom non grata ako bi Srbija nastavila da insistira da on bude ambasador.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (12)

„NE ČUJEM TE OD MIG-OVA“: Milan Knežević brutalno odgovorio poslaniku DPS, na njegovo tužakanje Briselu (FOTO)