SOCIJALNE PENZIJE, ILI 13. ČEK: Od septembra u Crnoj Gori najniže primanje 220 evra

Z. Z.

15. 08. 2022. u 07:30

EKONOMSKA situacija sve je teža, a zvanični podaci pokazuju da se stopa rizika od siromaraštva povećava, pa prema poslednjim istraživanjima iznosi više od 22 procenta.

СОЦИЈАЛНЕ ПЕНЗИЈЕ, ИЛИ 13. ЧЕК: Од септембра у Црној Гори најниже примање 220 евра

Foto AP

Iz još aktuelne manjinske vlade više puta je saopšteno da je poboljšanje položaja penzionera prioritet, te da će se o njima voditi posebna briga. Oni najavljuju povećanje primanja najstarijim građanima u septembru i januaru.

Da se predupredi loše stanje, neophodne su hitne reforme socijalne politike, poručuju iz partije Ivana Brajovića. Kao model preporučuju uvođenje kategorije socijalnih penzija i povećanje materijalnih davanja.

- I to mora biti prioritet - ocenio je Boris Mugoša, potpredsednik i poslanik Socijaldemokrata.

I to je jedna od inicijativa te parlamentarne partije. U skupštinsku proceduru pri kraju redovnog prolećnog zasedanja, krajem prošlog meseca, dostavili su izmene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kojim su predložili da minimalna penzija bude 270 evra. Tim povećanjem ona bi iznosila 60 odsto minimalne zarade. Trenutno minimalna penzija u Crnoj Gori iznosi 162 evra nakon povećanja od 8,15 odsto koje je obračunato u junu. Naredno usklađivanje penzija je u septembru, ali je zasada neizvesno u kom procentu.

Visinu će prema metodologiji odrediti podaci Monstata na osnovu rasta zarada i troškova života.

Iz resora finansija ističu da im je prioritet da se poboljša položaj penzionera i da će za to tražiti modele.

- Najniža penzija od septembra biće 220 evra. Od 1. januara naredne godine 270 evra.

Aleksandar Damjanović, Foto Skupština.me

Time poštujemo izmene zakona usvojene u Parlamentu, ali skrećemo pažnju da se mora voditi računa o fiskalnoj održivosti. Kroz rebalans budžeta koji će biti najverovatnije u septembru za penzionere ćemo obezbediti jednokratnu pomoć, koja neće biti na nivou dosadašnjih 50 evra, već možemo je nazvati i 13. penzijom - najavio je nedavno Aleksandar Damjanović, ministar finansija.

I dok je izvestan rast penzija u septembru i januaru, penzioneri ne kriju nezadovoljstvo svojim materijalnim položajem. Više puta su organizovali protest na severu države, ali i u Glavnom gradu. Traže da minimalna penzija bude 350 evra i da se isplati retroaktivno od početka godine. Odgovora nadležnih na to pitanje nije bilo, ali ni na zahtev da se najugroženijima pred predstojeću zimu obezbedi po pet metara drva za ogrev.

Ivan Brajević, Foto Skupština.me

Raspon

NAJNIŽU penziju od 162 evra prima skoro 17.000 penzionera. Ukupno penzionisanih je skoro 129.000. Prosečna penzija iznosi 328 evra.

PODRŠKA RADNIČKE PARTIJE

RADNIČKA partija podržala je penzionere koji su uputili zahteve Vladi Crne Gore da najniža penzija bude 350 evra, kao i da se ugroženim penzionerima obezbede besplatna nabavka ogreva, subvencije za struju i besplatna nabavka lekova. Iz ove partije upozoravaju da Vlada hitno mora da preduzme ozbiljne korake u rešavanju teške egzistencijalne situacije u kojoj se nalazi najranjivija kategorija stanovništva.  V. K.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere