STRAH I OD ZAKONA O POREKLU IMOVINE: Temeljni ugovor nije jedini povod za iniciranje glasanja o nepoverenju manjinskoj Vladi

V. KADIĆ

08. 08. 2022. u 11:50

POTPISIVANjE Temeljnog ugovora, čime se usklađuju odnosi Srpske pravoslavne crkve, kao jedine kanonske pravoslavne verske organizacije i države Crne Gore, arhiviralo je ovu priču posle burnih deset godina i aktuelizovali nove koje, takođe, opterećuju crnogorsko društvo.

СТРАХ И ОД ЗАКОНА О ПОРЕКЛУ ИМОВИНЕ: Темељни уговор није једини повод за иницирање гласања о неповерењу мањинској Влади

Glasovi u toku su brojne kombinatorike, Foto Skupština CG

Pre svih borba sa kriminalom i korupcijom kroz predloženi zakon o poreklu imovine i ekonomske reforme.

Vruća tema - inicijativa o nepoverenju aktuelnoj vladi koju su pokrenule partije bivšeg režima naći će se na dnevnom redu Skupštine 19. avgusta. U toku su brojne kombinatorike oko sudbine manjinske vlade. Da bi ona pala, inicijatorima nedostaje pet glasova poslanika, uz već poznatih 36 podrške. Generalni sekretar GP URA Mileta Radovanić ocenjuje da tog dana u parlamentu poslanički klub partije Mila Đukanovića neće biti jedinstven.

- I sami funkcioneri DPS osećaju olakšanje što je Temeljni ugovor potpisan i zbog toga ne isključujem mogućnost da na sednici 19. avgusta ne bude jedinstva - izjavio je Radovanić.

Ovaj stav visokog funkcionera URA izazvao je reakcju DPS.

- Bolje bi bilo da gospodin Radovanić proveri da li će sva četiri poslanika "Crno na bijelo" podržati vladu 19. avgusta. Različite su najave - napisao je Miloš Nikolić (DPS) na "Tviteru".

Nezvanično se može čuti da se iza pokušaja rušenja vlade krije namera DPS da zaustavi usvajanje zakona o poreklu imovine. Novi zakon će, po oceni predsednika Vlade, značajno doprineti borbi protiv organizovanog kriminala i omogućiti da se stane na kraj nelegalnom bogaćenju kriminalaca, funkcionera, mafijaša i službenika. Savetnik potpredsednika Vlade za pravna pitanja Ivo Šoć izjavio je da zakon nije inkvizitorski već je reč o modelu koji će efikasno utvrđivati da je imovina stečena na ilegalan način.

- Eksperti iz Evropske komisije tražili su da se odvoje dva postupka, jedan koji se odnosi na oduzimanje imovine nakon pravosnažne osude, i građanski deo, koji je nepotrebno spojen. Dalje su predložili da se novčani cenzus ne diže na 50.000 evra, nego da se spusti na nulu i slično - kazao je Šoć.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević godinama se bori da zaživi zakon o poreklu imovine, uz otvaranje tajnih dosijea Udbe i lustracije.

- Svaki službenik, načelnik, pomoćnik direktora, direktor policije i ANB-a je osnovano sumnjiv da je imovinu stekao kriminalom. Crna Gora je mala država i službe sve znaju.

DF ima jasan plan radikalnih reformi u ovoj oblasti, koji počiva na čišćenju službi od kriminalaca sa značkom i izgradnji novih institucija i kapaciteta za beskompromisni obračun sa mafijom - poručio je Medojević.

POLIGRAF

MUP Crne Gore doneo je pravilnik o načinu sprovođenja i metodologiji primene poligrafskog testiranja, čime su stvoreni praktični uslovi za poligrafsko testiranje policijskih službenika koji su angažovani u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

MILO NE PLAĆA POREZ

IZ Uprave lokalnih javnih prihoda saopštili su da poreski dug kompanije "Global Montenegro", čiji je vlasnik predsednik države i lider DPS-a Milo Đukanović, još nije plaćen! Razlog je - što nije okončan postupak u Upravi za katastar i državnu imovinu Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)