SINJAJEVINA ZAŠTIĆENO PODRUČJE: Ministarstvo ekologije smatra da odluku o vojnom poligonu treba ukinuti

M. SEKULOVIĆ

27. 07. 2022. u 06:50

ODLUKA Vlade Crne Gore, premijera Duška Markovića, iz 2019. godine o gradnji vojnog poligona za gađanja na Sinjajevini, posle ogromnog pritiska javnosti, mogla bi uskoro da bude poništena, s obzirom na to da Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma predlaže da Sinjajevina bude zaštićeno područje, a Odluka o vojnom poligonu ukinuta.

СИЊАЈЕВИНА ЗАШТИЋЕНО ПОДРУЧЈЕ: Министарство екологије сматра да одлуку о војном полигону треба укинути

Foto GI Sačuvajmo Sinjajevinu

Čelnica ovog ministarstva Ana Novaković Đurović ističe da je Agencija za zaštitu životne sredine izradila Studiju zaštite i uspostavljanja zaštićenog prirodnog dobra na području Sinjajevine.

- U Studiji se, na osnovu podataka o prirodnim, pejzažnim i kulturnim vrednostima, te ocene stanja područja, kao i shodno socijalno-ekonomskom kontekstu i činjenici da je jedan deo istraživanog područja definisan kao jedno od područja u okviru EMERALD mreže u Crnoj Gori, teritorija Sinjajevine predlaže za zaštitu shodno odredbama Zakona o zaštiti prirode. Studija je upućena lokalnim samoupravama, na čijoj teritoriji se prostire Sinjajevina: Mojkovac, Kolašin, Danilovgrad, Šavnik i Žabljak. Zakonske procedure (Zakon o zaštiti prirode) nalažu da predlog treba da podnesu lokalne samouprave Vladi, koja potom odlučuje o proglašenju zaštite. Verujem da će pomenute opštine, na osnovu dostavljene Studije, predati predlog i da ćemo uskoro imati ovo pitanje na Vladi. Stav Ministarstva je jasan, Sinjajevina treba da bude zaštićena - poručila je ministarka Novaković Đurović.

Iz Građanske inicijative "Sačuvajmo Sinjajevinu" pozdravljaju inicijativu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Javnost je nedavno bila neprijatno iznenađena izjavom novog ministra odbrane Raška Konjevića, da će Ministarstvo odbrane u narednom periodu raditi na stvaranju pretpostavki za realizaciju aktivnosti Vojske Crne Gore na prostoru Sinjajevine. Odnosno da je odluku o vojnom poligonu na Sinjajevini "nelogično ukinuti". Uz to Konjević je borbu građana za zaštitu planine, a time i svog osnovnog prava na život i zdravu životnu sredinu, nazvao političkom zloupotrebom.

POZIV

IZ Socijalističke narodne partije, članice vladajuće koalicije u Crnoj Gori, smatraju da prostor planine Sinjajevine ne sme biti korišćen u vojne svrhe i pozivaju Vladu Crne Gore da povuče odluku iz 2019. godine kojom je predviđeno da se na ovom lokalitetu gradi vojni poligon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)