INVESTICIJA OD POLA MILIONA EVRA ZA ULCINJSKU SOLANU U toku je adaptacija budućeg muzeja i informativnog centra

B. D.

03. 07. 2022. u 19:52

U OPORAVAK ulcinjske Solane Centar za zaštitu ptica (CZIP) će investirati 500.000 evra, a novac donacija MAVA fondacije.

ИНВЕСТИЦИЈА ОД ПОЛА МИЛИОНА ЕВРА ЗА УЛЦИЊСКУ СОЛАНУ У току је адаптација будућег музеја и информативног центра

foto: B. Dabić

Investicije vredne pola miliona evra će biti usmerene na izradu geodetske podloge kao preduslova za dalju izradu dokumentacije potrebne za obnovu nasipa i pratećih ekoloških dozvola; nabavku dva bagera po specifikacijama bivših radnika Solane „Bajo Sekulić“; nabavku i instaliranje nove pumpne stanice 31, „koja predstavlja samo srce" Ulcinjske solane bez koje nije moguća buduća proizvodnja kao ni povoljno upravljanje hidrološkim režimom.

Ministarstvo ekologije i Opština Ulcinj jedinstveni su u odluci da zajedničkim snagama osnuju privredno društvo koje će ubuduće upravljati osetljivim i već duže vreme ugroženim ekosistemom Parka prirode Ulcinjska solana.

foto: B. Dabić

– Ovom odlukom stavlja se tačka na dugogodišnje iščekivanje domaće i međunarodne javnosti na konkretne poteze Vlade da pokaže političku volju, ne samo formalno štiteći ovaj prostor na papiru, već i kroz ulaganje u njegov oporavak i buduće funkcionisanje – saopštio je CZIP.

Adaptacija muzeja

CZIP je najavio i izradu hidrološke studije sa slovenačkom firmom Apus. Istakli su da će studija dati precizne informacije kako upravljati vodama Solane u cilju obezbeđivanja povoljnog ekološkog statusa za mnoge ugrožene vrste koje zavise od zdrave i vitalne Solane, kao i očuvanje Natura 2000 habitata.

– Sa druge strane, uz saglasnost stečajnog upravnika, u toku je adaptacija budućeg muzeja i informativnog centra Parka prirode Ulcinjska solana koji će imati jedinstvenu umetničku postavku – saopšteno je iz CZIP-a.

BONUS VIDEO: 

U LAŽI SU KRATKE NOGE: Draginja tvrdi da je "pravoslavna Crnogorka", dokumenta je demantuju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest