CRNOGORSKI POMORCI NA CRNOJ LISTI ZA RESORNO MINISTARSTVO: ITF se po pitanju Kolektivnog ugovora obratio Abazoviću

B. Dabić

01. 07. 2022. u 15:35

IAKO Crna Gora slovi za pomorsku državu, još nema registra pomoraca pa se ne zna ni koliko njih plovi na stranim kompanijama, a brojka se kreće od 5.000-7.000.

ЦРНОГОРСКИ ПОМОРЦИ НА ЦРНОЈ ЛИСТИ ЗА РЕСОРНО МИНИСТАРСТВО: ИТФ се по питању Колективног уговора обратио Абазовићу

Foto: Uprava pomorske sigurnosti i za upravljanje lukama

Za izvršioce posla "sa devet kora" nije boja situacija ni ako su angažovani na crnogorskim kompanijama pošto do danas nema Kolektivnog ugovora za pomorce. Da je zbog ovog nerešenog pitanju došla voda do poda potvrđuje apel Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF) upućen Vladi Crne Gore da usvoji bez odlaganja neophodne mere koje će dovesti do početka pregovora i zaključenja Nacionalnog kolektivnog ugovora za pomorce.

Članica ITF-a, Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore (SSRPBT CG), pokrenuo je postupak kolektivnog pregovaranja sa Unijom poslodavaca Crne Gore za Nacionalni kolektivni ugovor Crne Gore za pomorce koji utvrđuje minimalne uslove rada i života na brodu koji važe za pomorce koji služe na brodovima crnogorske državne pripadnosti.

Zakon o radu Crne Gore zahtjeva tripartitne pregovore u kojima je Vlada Crne Gore jedna od ugovornih strana za zaključivanje Nacionalnog kolektivnog ugovora za pomorce.

Kako je u proteklom periodu Sindikat naišao na otpor od strane Ministarstva kapitalnih investicija, ITF se obratila pismom predsedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću i Ministru kapitalnih investicija u Vladi Crne Gore Ervinu Ibrahimoviću.

Ispred Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF), demokratske globalne sindikalne federacije sa 670 udruženih sindikata u 150 zemalja i koja predstavlja 18 miliona radnika širom sveta pismom se obratila pomorski koordinator Džeklin Smit.

- Obavešteni smo od strane predsednika SSRPBT CG Agima Mile da je održan sastanak 9. maja 2022. godine na kojem je Tanja Janović, direktorica Direktorata za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu u Ministarstvu kapitalnih investicija, izjavila da ne postoje uslovi za otpočinjanje pregovora o Nacionalnom kolektivnom ugovoru za pomorce. Nakon toga predstavnik Ministarstva za kapitalne investicije je ponovio razloge zbog kojih smatraju da pregovori ne mogu da počnu, navodi se u pismu i dodaje: "Mila je u odgovoru obrazložio zašto je stav Ministarstva za kapitalne investicije neodrživ. Međutim, ministarstvo kapitalnih investicija uporno odbija da dalje komentariše stav Ministarstva, tvrdnje SSRPBT CG i predlog SSRPBT CG za otpočinjanje pregovora".

- Nakon brižljive analize izveštaja dobijenog od SSRPBT CG, ITF nalazi da su pregovori u vezi Nacionalnog kolektivnog ugovora za pomorce neopravdano blokirani, te da navedeni razlozi nisu u vezi sa pitanjima koja su predmet Nacionalnog kolektivnog ugovora za pomorce. Predsednik SSRPBT CG je, zapravo, dao jasne i valjane razloge za početak pregovora. Imajući u vidu da Crna Gora ima dugu pomorsku tradiciju, ITF je šokiran beskompromisnim stavom direktorice Direktorata za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu u Ministarstvu kapitalnih investicija, navodi se u pismu ITF-a koje je dostavljeno i medijima.

Kolektivno pregovaranje je pravo predviđeno Konvencijom Međunarodne organizacije rada br. 98 o pravu na organizovanje i kolektivno pregovaranje, koju je Crna Gora ratifikovala 3. juna 2006. godine. Stoga je uslov crnogorskog zakona da se dozvoli kolektivno pregovaranje.

BONUS GALERIJA: Pogledajte obuku mladih tenkista srpske armije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)