NEMA KADRA I PODRŠKE U CG: U planu donošenje novog Zakona o dečjoj i socijalnoj zaštiti

I. D. S.

23. 06. 2022. u 10:23

DECA sa smetnjama u razvoju i osobe sa ivaliditetom suočavaju se sa brojnim poteškoćama i diskriminacijama, poručeno je iz NVO "Naša inicijativa", koja je bila gost na skupštinskom Odboru na kojem je održano kontrolno saslušanje nekoliko ministara na temu rada centara za decu sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom.

НЕМА КАДРА И ПОДРШКЕ У ЦГ: У плану доношење новог Закона о дечјој и социјалној заштити

Sa jučerašnjeg odbora, Foto printskrin

Među glavnim problemima navedeni su nedostatak stručnog kadra, nepoštovanje zakona koji tretiraju prava tih osoba i nedovoljna materijalna podrška.

Veliki je broj problema koji imaju roditelji dece sa smetnjama u razvoju, ali i sama deca, ocenio je Milisav Korać ispred Saveza NVO "Naša inicijativa". Prema poslednjem popisu stanovništva, kako je rekao, oko 11 odsto ukupnog broja su osobe sa invaliditetom i deca sa smetnjama u razvoju, odnosno oko 68.000 ljudi.

Da je neophodno unaprediti politiku dečje i socijalne zaštite ocenila je državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Edina Dešić, ističući da je usluga dnevnog boravka od posebnog značaja.

Milisav Korać, Foto printskrin

- Korisnicima se pruža sva moguća podrška u svrhu njihove potpune inkluzije, a podršku pružamo i roditeljima. Strategijom razvoja sistema socijalne i dečje zaštite, iako je predviđeno da se izrade lokalni planovi socijalne i dečje zaštite, svega nekoliko centara je tu obavezu ispunilo, a gotovo nijedan od planova ne ispunjava sve obaveze predviđene Pravilnikom - kazala je Dešićeva, dodajući da je planirano donošenje novog zakona o socijalnoj i dečjoj zaštiti.

DNEVNI CENTRI

DIREKTORKA Dnevnog centra u Pljevljima Svetlana Dujović kazala je da su dnevni centri na lokalnom nivou od izuzetnog značaja za razvoj dece sa smetnjama u razvoju, te smatra da bi u svakoj od opština trebalo da postoji dnevni centar, kako ne bi porodice izlagali dodatnom trošku da putuju do druge opštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SAUČEŠĆE PORODICAMA, IZDRŽITE Poznati potreseni masakrom na Cetinju - brojne objave na mrežama, otkazani nastupi