OBNOVA KULTURNO-ISTORIJSKIH SPOMENIKA: Zablistaće Potkovičasta kula i bastion Svetog Jeronima

V. V.

17. 06. 2022. u 18:55

PROJEKAT po projekat oživljavaju hercegnovske drevne kule. Gradski Sekretarijat za kulturu i obrazovanje u saradnji sa Ministarstvom kulture i medija radi na konzervatorskom projektu koji je preduslov za rekonstrukciju Potkovičaste kule, u neposrednoj blizini simbola Herceg Novog, Sat kule.

ОБНОВА КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКИХ СПОМЕНИКА: Заблистаће Потковичаста кула и бастион Светог Јеронима

Služba za informisanje Opštine Herceg Novi

Još 2018. godine lokalna uprava je kod resornog Ministarstva konkurisala sa dva projekta: izrada konzervatorskog projekta za Potkovičastu kulu i čišćenje i adaptacija bastiona Svetog Jeronima, na kojem je danas paviljon Gradske muzike. Ove godine za oba projekta odobreno je oko 50 hiljada evra. Ostalo će biti obezbeđeno iz opštinske kase.

Ova dva atraktivna objekta obišli su predsednik Opštine Stevan Katić, potpredsednik Mirko Mustur, sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo, sekretar za komunalne delatnosti Vasilije Seferović i arhitekta i konzervator Srđan Marlović. Ovo je početak inicijative da se što pre valorizuju kulturno-istorijski spomenici, kako bi turistima ponudili neku novu pešačku turu i kako bi oni bolje sagledali Stari grad i zidine Herceg Novog, rekao je gradonačelnik Katić i podsetio da je Potkovičasta kula zatvorena od 1986. godine,premda ima izuzetan potencijal.

- Planirani projekat podrazumeva i arheološka istraživanja i konzervaciju, a usvojena su i određena rešenja ambijentalne rasvete, kako bi grad bio osvetljen tako da istaknemo svaki detalj tvrđava i Starog grada - rekao je Katić.

Nakon adaptacije, kako je rekla sekretarka za kulturu Zambelić Pištalo Kanli kula će biti povezana sa Potkovičastom kuloma a sa nje se može doći do Trga Belavista i dalje skalama Marka Vojnovića do tvrđave Forte Mare. Projekat bi trebalo da bude okončan do kraja godine i poslat na saglasnost Upravi za zaštitu kulturnih dobara.Arheološki nadzor obavljaće stručnjaci iz Gradskog muzeja Radmila i Đorđe Ćapin.

Arhitekta i konzervator, Srđan Marlović ističe da se Potkovičasta kula nalazi na statički najsigurnijem delu grada, a sam objekat je rađen gašenim krečom koji je odradio svoje, pa je cela zidna masa kalcifikovana i na neki način pretvorena u stenu. Bastion Sv Jeronima s druge strane na istorijskom je klizištu, na kome je gradnja zabranjena još u vreme Mletačke republike. Zbog toga će, prema Marlovićevim rečima prvi korak biti statička sanacija.

Marlović objašnjava da je potrebno sagledati čitav prostor od Potkovičaste do Kanli kule jer je Herceg Novi jedna fortifikaciona monolitna celina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!