MASLINARIMA TRI MEDALJE: Uspeh crnogorskih predstavnika na svetskom takmičenju održanom u NJujorku

B. DABIĆ

30. 05. 2022. u 06:34

Na najvećem svetskom takmičenju u kvalitetu maslinovog ulja u Njujorku potvrđen je vrhunski kvalitet crnogorskih maslinovih ulja. Maslinari iz Crne Gore su na ovom prestižnom takmičenju osvojili zlatnu i dve srebrne medalje. Maslinar i uljar iz Buljarice Stevo Davidović je za kvalitet ulja dobio zlatnu medalju, dok su ulja Barske uljare "Barsko zlato" i porodica Veselina Vulićevića iz Bara dobili srebrne medalje.

МАСЛИНАРИМА ТРИ МЕДАЉЕ: Успех црногорских представника на светском такмичењу одржаном у Њујорку

Foto Petar Milošević

- Jedna zlatna i dve srebrne medalje su veliki uspeh za malu Crnu Goru i ovo je istorijski trenutak jer smo se ovim uspehom svrstali u red naprednih zemalja koje vode brigu o kvalitetu maslinovog ulja. Pored maslinarskog uspeha, nagrade su i velika turistička promocija Crne Gore, poručuju iz NVU Društvo maslinara Bar.

Oni su, po uzoru na kolege iz Dalmacije, pokrenuli inicijativu i uspešno povezalo maslinare koji proizvode vrhunska ulja, Prvi crnogorski panel za senzorsku ocenu kvaliteta i opštine koje su bile spremne da finansijski pomognu maslinarima i omoguće im učešće na takmičenju u Njujorku.

Na inicijativu Društva maslinara Bar, učešće na ovom takmičenju finansijski su podržali Podgorica, Bar, Budva, Kotor.

- Nakon prikupljanja uzoraka maslinovog ulja, Društvo maslinara Bar je u saradnji sa Prvim crnogorskim panelom organizovalo "interno takmičenje" kako bi se izabrala ulja koja će biti poslata u Njujork. Biotehnički fakultet je za ovu svrhu besplatno uradio hemijsku analizu uzoraka, dok je i Prvi crnogorski panel takođe besplatno uradio senzorsku ocenu kvaliteta. Izabrana su najbolja ulja, a kvalitet rada Prvog crnogorskog panela potvrdile su nagrade u Njujorku, u velikom procentu su se poklopile ocene koje su ulja dobila u Njujorku sa ocenama crnogorskog panela - kazao je predsednik Društvo maslinara Bar Ćazim Alković, dodajući da su osvojene medalje i priznanja za kvalitet na ponos kako maslinarima-proizvođačima, tako i celoj crnogorskoj javnosti.

DOBAR ROD

"Led je probijen", prve internacionalne medalje stigle su u Crnu Goru i kvalitet crnogorskog maslinovog ulja je potvrđen. Ovogodišnje obilno cvetanje maslina obećava dobar rod i daje nadu da će i naredne godine biti još više vrhunskog ulja i uz podršku opština i države biti još više medalja na internacionalnim takmičenjima.

SARADNjA ZLATA VREDNA

Inicijator učešća crnogorskih maslinara na takmičenju u Njujorku, Društvo maslinara Bar pokazalo je da se samo zajedno, sinergijom svih činilaca: maslinara, opština, Biotehničkog fakulteta, Panela za senzorsku ocenu kvaliteta i bez bilo kakvih predrasuda i zavisti može postići vrhunski uspeh na internacionalnom nivou.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)