TRI MEDALJE MASLINARIMA IZ CRNE GORE: Zasijalo maslinovo ulje u NJujorku na najvećem svetskom takmičenju

B. DABIĆ

27. 05. 2022. u 10:55

NA najvećem svetskom takmičenju u kvalitetu maslinovog ulja u Njujorku potvrđen je vrhunski kvalitet crnogorskih maslinovih ulja. Maslinari iz Crne Gore su na ovom prestižnom takmičenju osvojili jednu zlatnu i dve srebrne medalje.

ТРИ МЕДАЉЕ МАСЛИНАРИМА ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ: Засијало маслиново уље у Њујорку на највећем светском такмичењу

Foto: Društvo maslinara

Maslinar i uljar iz Buljarice Stevo Davidović je za kvalitet ulja dobio zlatnu medalju, dok su ulja barske uljare „Barsko zlato“ i porodice Veselina Vulićevića iz Bara dobila srebrne medalje.

- Jedna zlatna i dve srebrne medalje su veliki uspeh za malu Crnu Goru i ovo je istorijski trenutak jer smo se ovim uspehom svrstali u red naprednih zemalja koje vode brigu o kvalitetu maslinovog ulja. Pored maslinarskog uspeha, nagrade su i velika turistička promocija Crne Gore, poručuju iz NVU.

Društvo maslinara Bar je po uzoru na kolege iz Dalmacije pokrenulo inicijativu i uspešno povezalo maslinare koji proizvode vrhunska maslinova ulja, Prvi crnogorski panel za senzorsku ocenu kvaliteta i opštine koje su bile spremne da finansijski pomognu maslinarima i omoguće im učešće na takmičenju u Njujorku.

Na inicijativu Društva maslinara Bar finansijski su podržali učešće na ovom takmičenju grad Podgorica, zatim Bar, Budva, Kotor.

- Nakon prikupljanja uzoraka maslinovog ulja, Društvo maslinara Bar je u saradnji sa Prvim crnogorskim panelom organizovalo „interno takmičenje“ kako bi se izabrala ulja koja će biti poslata u Njujork. Biotehnički fakultet je za ovu svrhu besplatno uradio hemijsku analizu uzoraka, dok je i Prvi crnogorski panel takođe besplatno uradio senzorsku ocenu kvaliteta. Izabrana su najbolja ulja, a kvalitet rada Prvog crnogorskog panela su potvrdile nagrade u Njujorku, u velikom procentu su se poklopile ocene koje su ulja dobila u Njujorku sa ocenama crnogorskog panela, kazao je predsednik Društvo maslinara Bar Ćazim Alković, dodajući da su osvojene medalje i priznanja za kvalitet na ponos kako maslinarima – proizvođačima tako i celoj crnogorskoj javnosti.

Inicijator učešća crnogorskih maslinara na takmičenju u Njujorku, Društvo maslinara Bar je pokazalo da se samo zajedno, sinergijom svih činilaca: maslinara, opština, Biotehničkog fakulteta, Panela za senzorsku ocjenu kvaliteta i bez bilo kakvih predrasuda i zavisti može postići vrhunski uspeh na internacionalnom nivou.

PRVE INTERNACIONALNE MEDALjE STIGLE U CRNU GORU

„Led je probijen“, prve internacionalne medalje su stigle u Crnu Goru i kvalitet crnogorskog maslinovog ulja je potvrđen. Ovogodišnje obilno cvetanje maslina obećava dobar rod i daje nadu da će i naredne godine biti još više vrhunskog ulja i uz podršku opština i države biti još više medalja na internacionalnim takmičenjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati