PORFIRIJE POD OSTROGOM: Patrijarh srpski stigao je u manastir u navečerje praznika Svetog Vasilija Ostroškog

V. K.

11. 05. 2022. u 19:08

NjEGOVA svetost Patrijarh srpski g. Porfirije stigao je u navečerje praznika Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, 11. maja 2022. godine, u manastir Ostrog

ПОРФИРИЈЕ ПОД ОСТРОГОМ: Патријарх српски стигао је у манастир у навечерје празника Светог Василија Острошког

Foto Željko Drašković

Patrijarh je došao u manastir povodom velikog jubileja – 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog (1671-2021), koji prošle godine nije mogao biti dostojno proslavljen zbog teške epidemiološke situacije, navodi sajt Mitropolije crnogorsko-primorske podsetivši da je šatrijarha Porfirija dočekao Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa brojnim sveštenstvom, monaštvom i mnogobrojnim vjernim narodom.

Foto Željko Drašković

-Poglavar Srpske pravoslavne crkve prvo je obišao crkvu Svete Trojice – Donji manastir, a večeras u 19 časova će molitveno učestvovati u prazničnoj večernjoj službi sa petohljebnicom u Gornjem manastiru, posle koje će se obratiti vernom narodu.Sutra, 12. maja 2022. godine, na dan kada molitveno proslavljamo Ostroškog Čudotvorca, Njegova Svetost će služiti Svetu arhijerejsku litrugiju u manastiru Ostrog, sa početkom u 8 časova, a u 18 časova će predvoditi Svetovasilijevsku litiju u Nikšiću.

Foto Željko Drašković

Odazivajući se želji vernog naroda i pozivu nadležnih arhijereja, Njegova svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Porfirije kanonsku posetu svetosavskim eparhijama Mileševskoj, Zahumsko-hercegovačkoj, Crnogorsko-primorskoj i Budimljansko-nikšićkoj, povodom 425 godina od spaljivanja moštiju Svetog Save i 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog, započeo je u manastiru Mileševi 9. maja, nastavio u Pljevljima, potom u Trebinju, odakle je danas stigao u manastir Ostrog, a završiće je sutra u Nikšiću.

BONUS VIDEO - NAŠA SVETINjA, MANASTIR VISOKI DEČANI: Od Svetog Save do granata i zaštite KFOR-a

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a