POSETA PATRIJARHA CRNOJ GORI: Od 9. do 12. maja boraviće u kanonskoj poseti svetosavskim eparhijama

09. 05. 2022. u 16:04

NjEGOVA svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski g. Porfirije od 9. do 12. maja boraviće u kanonskoj poseti svetosavskim eparhijama - Mileševskoj, Zahumsko-hercegovačkoj, Crnogorsko-primorskoj i Budimljansko-nikšićkoj.

ПОСЕТА ПАТРИЈАРХА ЦРНОЈ ГОРИ: Oд 9. до 12. маја боравиће у канонској посети светосавским епархијама

Foto: Petar Milosevic

Patrijarh Porfirije u okviru boravka u Eparhiji mileševskoj, 10. maja, oko 14.00 časova boraviće u Pljevljima, gde će pred Hramom Svetog Velikomučenika Georgija na Gukama biti priređen svečani doček, a planirano je osvećenje crkvenonarodnog doma.

- Ova kanonska poseta srpskog patrijarha će započeti u manastiru Mileševi, gde će u ponedeljak, 9. maja, u 18.00 časova biti priređen svečani doček i doksologija. U utorak, 10. maja, u 8.30 časova, na 425. godišnjicu spaljivanja moštiju Svetog Save, Njegova svetost će služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Mileševi, u kome su moštu prvog srpskog arhiepiskopa počivale 360 godina - najavili su iz eparhije Mileševske.

Prema najavi 10. maja patrijarh će u večernjim satima stići u Episkopiju zahumsko-hercegovačku, a svečani doček i doksologija u njegovu čast biće u katedralnom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, gde će sutradan, 11. maja u 9.00 časova, služiti Svetu arhijerejsku liturgiju.

 -Radi načalstovavanja svečanostima koje se priređuju povodom 350. godišnjice od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog (1671-2021), poglavar Srpske pravoslavne crkve će u sredu, 11. maja, oko 19.00 časova u manastiru Ostrog prisustvovati Prazničnoj večernjoj službi sa petohlebnicom, a potom će se obratiti okupljenom vernom narodu. Sutradan, u četvrtak, 12. maja 2022. godine, na dan kada molitveno proslavljamo Ostroškog čudotvorca, Njegova svetost će u manastiru Ostrogu služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, sa početkom u 8.00, časova, a istoga dana u 18.00 časova predvoditi Svetovasilijevsku litiju u Nikšiću, navedeno je u najavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki