AMERIKA ŽELI DA PODGORICA UĐE U OTVORENI BALKAN: Crna Gora bi mogla postati četvrta članica inicijative

Tanjug

05. 05. 2022. u 18:26

SJEDINjENE Države su u razgovorima s novom crnogorskom vladom već pokrenule pitanje pristupanja Crne Gore inicijativi "Otvoreni Balkan" za ekonomsko povezivanje regiona, pišu banjalučke Nezavisne novine pozivajuci se na crnogorske izvore.

АМЕРИКА ЖЕЛИ ДА ПОДГОРИЦА УЂЕ У ОТВОРЕНИ БАЛКАН: Црна Гора би могла постати четврта чланица иницијативе

Foto: Piksabej

Naime, SAD su, navode izvori ovog lista, zainteresovane da se Podgorica što pre priključi ovoj inicijativi, koju smatra stepenicom ka stabilizaciji prozapadnog kursa regiona, odnosno odvajanja od uticaja Rusije.

S obzirom na to da je u Crnoj Gori formirana nova vlada, neki analitičari procenjuju da će doći i do postepene promene odnosa prema inicijativi, koju su započele Srbija, Albanija i Severna Makedonija, dodaje se u tekstu.

Naredni sastanak inicijative "Otvoreni Balkan" biće održan sledećeg meseca u Ohridu, a BiH, Crna Gora i samoproglašeno Kosovo ni ovog puta nisu najavljeni među učesnicima.

U BiH su kočnice prema "Otvorenom Balakanu" i dalje u Sarajevu, dok se Banjaluka zalaže za što skoriji ulazak BiH u ovu inicijativu, konstatuju Nezavisne i dodaju da politička kriza i blokade u toj zemlji, koje traju još od odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka, onemogućavaju donošenje bilo kakve odluke po ovom pitanju.

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, proteklih sedmica je u više navrata kritikovao sarajevske političare da namerno blokiraju ulazak BiH u “Otvoreni Balkan”.

Sagovornici banjalučkog lista kažu da je u Crnoj Gori neobična situacija, u kojoj su prosrpske snage i SAD za inicijativu “Otvoreni Balkan”, dok su procrnogorske snage, odnosno, bolje rečeno, snage okupljene oko Mila Đukanovića, crnogorskog predsednika, protiv ove inicijative, jer je smatraju pokušajem srpske dominacije u regionu.

Oni objašnjavaju da SAD vide "Otvoreni Balkan" kao udaljavanje Srbije i regiona od proruskog kursa, dok je protiv "Otvorenog Balkana" proamerička crnogorska struja, koja inače podržava SAD i protivi se Rusiji.

Abazović će imati težak zadatak da pomiri međusobno suprotstavljene koncepte, a ne može zanemariti glasove poslanika DPS-a Mila Đukanovića u parlamentu Crne Gore.

Suzana Grubješić, predsednica Centra za spoljnu politiku i ekspert za evropske integracije, kaže za Nezavisne novine da je “Otvoreni Balkan” jedina regionalna inicijativa koja trenutno funkcioniše i da ona ne predstavlja zamenu, već dopunu evropskih inicijativa, koje trenutno ne funkcionišu najbolje.

I ona je saglasna da bi nova vlada u Crnoj Gori mogla da deluje na način da ta zemlja postane četvrta članica inicijative, jer “Otvoreni Balkan” snažno podržavaju SAD, ali takođe upozorava da se opozicioni DPS snažno protivi tome.

- Ova inicijativa daje očigledne rezultate i ima veliki potencijal. Meni je žao što ostala tri subjekta još imaju nedoumicu i zazor da li da se priključuju, posebno zato što je regionalna saradnja u interesu svih i na to ne treba da nas teraju ni Brisel ni Berlin ni Vašington, zaključila je Grubješićeva.

BONUS VIDEO: VESNA MEDENICA STIGLA U SDT: Bivša predsednica Vrhovnog suda stigla na saslušanje

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!