POŽELJNI SRBI ALIBI ZA ABAZOVIĆA! Knežević za "Novosti": Krivokapićeva vlada sprovela antisrpske odluke, na kojima bi im i Milo pozavideo

M. B.

27. 04. 2022. u 09:11

FORMIRANjE manjinske vlade će u potpunosti zaokružiti projekat "poželjnih" Srba koji će poput institucionalnih fikusa predstavljati alibi za svaki naredni antisrpski potez vlade Dritana Abazovića.

ПОЖЕЉНИ СРБИ АЛИБИ ЗА АБАЗОВИЋА! Кнежевић за Новости: Кривокапићева влада спровела антисрпске одлуке, на којима би им и Мило позавидео

Foto arhiva

Objektivno posmatrano, i vlada Zdravka Krivokapića je za godinu i nekoliko meseci sprovela niz antisrpskih odluka da bi joj pozavideli Milo Đukanović i Duško Marković kao glavni ideolozi ovakve politike. To najbolje govori o relativnosti pojma "Srbin" u Crnoj Gori, jer svi čim uđu u Vladu prestaju biti Srbi optužujući one druge Srbe zato što su bili prinuđeni da izdaju.

Jedan od lidera Demokratskog fronta, Milan Knežević, ovako vidi rizike po interese srpskog naroda u Crnoj Gori koje sa sobom nosi formiranje manjinske vlade u koju je ušla SNP, ali i SDP koja je prednjačila u antisrpskim stavovima, a sve uz podršku DPS koji je bio nokautiran na izborima avgusta 2020.

Da li su URA i SNP svesni rizika od restauracije Milovog režima?

- Abazović i Joković su odlučili da daju veštačko disanje Đukanoviću i to pod izgovorom da on politički neće preživeti. Ali kako vreme prolazi, u susret izglasavanju manjinske vlade, vidimo da Abazović i Joković ostaju bez vazduha, i da će ih Đukanović vrlo brzo priključiti na respirator. Vlada koja zavisi od glasova DPS, nije ništa drugo nego projekat Đukanovića, preko koga se iz pozicije totalnog gubitnika, vraća kao glavni kontrolor procesa koji može prekinuti kad poželi.

A da li Đukanovića u igru vraćaju i globalne prilike? I odlazeća i ova nova vlada preuzele su narativ NATO i zapada kada je reč o Ukrajini, čime DPS dobija satisfakciju...

- Globalne prilike i dešavanja na istoku Evrope nisu značajno doprinele formiranju manjinske vlade, jer su i Krivokapić i Đukanović sve vreme sprovodili instrukcije iz zapadnih ambasada, s malom razlikom, što je Krivokapić uspeo nešto što nije uspelo nijednom premijeru iz redova DPS - da Crna Gora od strane Rusije bude označena kao neprijateljska država. To posebno dobija na težini jer je Krivokapić na izborima zastupao politiku poboljšanja odnosa sa Rusijom i Srbijom. Ako pogledamo na kom su nivou ovi odnosi, onda je jasno zašto naša spoljna politika neodoljivo liči na let muve bez glave.

Koliko su utemeljene tvrdnje da DF nije mnogo talasao za vreme dogovora o vladi, jer postoji prećutni plan da nova garnitura zadrži na funkcijama vaše kadrove?

- Deo javnosti i fejsbuk-vitezova sa MIM stranica ne bi bio zadovoljan ni ako bih poput Puniše Račića ubio u Skupštini Đukanovića, Abazovića i Jokovića. Reč je o istim onim ljudima koji su ultimativno zahtevali od DF da bezuslovno podrži Abazovića u njegovoj nameri sprečavanja Srba iz našeg saveza da budu deo vlade. Tad su vatreno pojašnjavali da će Abazović i Krivokapić najbolje štititi interese srpskog naroda, a pritom nisu ni glasali DF. Sad kad se dešava izdaja izborne volje iz 2020, ponovo se pokušava označiti DF kao neko ko je dao prećutnu saglasnost, iako nedeljama unazad pozivamo sve da se zajednički dogovorimo oko vanistitucionalnih modela borbe.

DOSLEDNOST NAS VEĆ KOŠTA

DA li ste svesni da ulazite u kompleks srpskih radikala koji su nekada pojedinačno bili najjača opcija, ali nikako nisu mogli da dođu na vlast?

- Politika jeste pragmatična veština mogućeg ali u njoj postoje moralne granice i određenja. Predstavljati izdaju za herojski čin i vrhunac političkog umeća suprotstavljeno je sa mojim poimanjem životnih principa i bavljenja politikom. Manjinska vlada je pokazala da je mnogo lakše izdati nego ostati dosledan. Ne postoji funkcija u vladi zbog koje bih izdao one koji su mi ukazali poverenje, a u konačnom i samog sebe. Zato smo i odabrali doslednost, a cenu već plaćamo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)