UOČI USKRSA CENA JAJA OSTALA ISTA: U marketima i na pijacama nema gužve, a trgovci očekuju veći promet narednih dana

I. D. S.

20. 04. 2022. u 08:38

UOČI Vaskrsa, podgoričke pijace, ali i marketi prepuni su praznične ponude, pored jaja, tu su lukovina, farbe, razne dekoracije.

УОЧИ УСКРСА ЦЕНА ЈАЈА ОСТАЛА ИСТА: У маркетима и на пијацама нема гужве, а трговци очекују већи промет наредних дана

Foto I. D. S.

Ipak, kupaca još nema mnogo, a prodavci se nadaju da će promet biti povećan u narednim danima. Kada je reč o cenama, prodavci nisu koristili praznik da ih podižu, kako kažu, već je sve dovoljno poskupelo, pa bi svako novo povećanje ugrozilo i njihovo poslovanje.

Jaja, koja će se do petka kupovati u većim količinama, na podgoričkoj pijaci prodaju se od 15 do 20 centi po komadu, u zavisnosti od klase i veličine. U marketima se prodaju u kartonima od po 10 komada koji koštaju 1,80 i 1,90 evra, dok su domaća nešto skuplja, pa ista količina košta oko 2,60 evra.

U mesari, koja posluje u sklopu pijace, ne strahuju da bi ove godine promet uoči Vaskrsa mogao biti manji nego lane, uprkos tome što su cene mesa znatno veće nego u istom periodu prošle godine.

- Ipak je ovo najveći hrišćanski praznik, ljudi vole da ga obeleže i kroz trpezu bogatiju nego obično, pa izdvoje i više nego što mogu. Verujem da će tako biti i ove godine. Nešto veći promet očekujemo u narednih nekoliko dana. Počele su i isplate penzija, a mnogi upravo to čekaju kako bi trgovali - kazao nam je jedan od trgovaca.

Foto I. D. S.

Cene mesa značajno su uvećane poslednjih meseci, pojedine vrste skuplje su i do 60 odsto u odnosu na početak godine. Domaćice koje praznični ručak spremaju od svinjskog mesa, moraće da izdvoje najmanje četiri evra za kilogram, za koliko se može naći svinjska plećka ili but, pa sve do devet evra koliko košta svinjski file. Kilogram jagnjetine ceni se oko devet evra, za kilogram teletine mora se izdvojiti najmanje devet evra, a za teleći biftek najmanje 23 evra. Kilogram junećeg mesa košta od sedam evra, kolika je cena krmenadle, do 20 evra koliko treba izdvojiti za biftek. Cena piletine je i od tri evra do sedam evra, koliko košta file.

Pijačni trgovci, ali i marketi, povodom predstojećih praznika zašarenili su svoju ponudu raznim vaskršnjim dekoracijama. Gotovo sve farbe koštaju 50 centi po kesici, a isto toliko koštaju i lukovina, sličice. Pijaca se šareni od raznih ukrasnih zeka, dekorativnih jaja, korpi.

POST

ZA one koji uoči praznika poštuju vaskršnji post, te za Veliki petak i subotu planiraju da na trpezu iznesu ribu, moraće da izdvoje najmanje 5,5 evra za kilogram sveže pastrmke.

Morske ribe su nešto skuplje, tako se kilogram orade može naći za oko 8,5 evra, a kilogram brancina za oko 10 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije