DPS BI POLITIČKU VLADU: Na konsultacijama oko izvršne vlasti, predstavnici Đukanovićeve partije izneli novi stav

V. KADIĆ

02. 03. 2022. u 08:38

DEMOKRATSKA partija socijalista bi da se vrati u život, ali preko političke vlade. Taj stav predsedniku države i lideru te partije Milu Đukanoviću preneo je poslanik DPS-a Jevto Eraković, tokom konsultacija oko formiranja manjinske vlade.

ДПС БИ ПОЛИТИЧКУ ВЛАДУ: На консултацијама око извршне власти, представници Ђукановићеве партије изнели нови став

Poslanici DPS, Foto Skupština

- To bi bila vlada koja bi izražavala situaciju u parlamentu. U njoj bi se svakako našao DPS i sve proevropske partije koje podržavaju evropski put Crne Gore - kazao je nakon sastanka Eraković.

Nije prošlo mnogo vremena stigla je reakcija iz Demokratske Crne Gore. Potpredsednik i poslanik te partije Vladimir Martinović poručio je da je koalicija DPS-URA ozvaničena i da se sada postavlja pitanje - ko će im se pridružiti.

- Kad se neprincipijelno i nepošteno prave politički dilovi, kad se korupcija pretvara u politiku, laž u istinu, odmah počinje prevaspitavanje - poručio je Martinović.

- Naše je da mirnim, dostojanstvenim protestima sprečimo izdaju.

Da je politička vlada samo pusta želja DPS-a, uveravaju upravo iz GP URA, podsetivši na njihov raniji stav da u vladi neće biti ni DPS-a, a ni Demokratskog fronta. Oni dodaju da DPS pozicija nije više monopolska, kao što je to bilo u vremenu od 30 godina njegove vladavine. Međutim, iako URA neće političku vladu sa DPS, ona hoće manjinsku vladu sa Abazovićem na čelu koju bi podržala upravo partija Mila Đukanovića.

Da formiranje manjinske Vlade zavisi isključivo od kluba poslanika DPS-LP bez čijih 30 glasova nema parlamentarne većine, potvrdio je portparol i poslanik DPS Miloš Nikolić.

- Bez tih glasova u Skupštini neće biti usvojen niti jedan predlog koji dolazi iz vlade. Buduća vlada i sve njene odluke zavise u potpunosti od nas - poručio je Nikolić.

Predsednik Crne Gore je u međuvremenu održao konsultacije i sa predstavnicima Albanske liste, Liberalne partije. Za Albance je prihvatljivo da Dritan Abazović bude mandatar, dok će liberali naknadno saopštiti svoj stav.

Insistiranje opozicije za održavanje sednice Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o novom šefu parlamenta nakon smene Alekse Bečića i Zakona o lokalnoj samoupravi, koje je Milo Đukanović vratio poslanicima na doradu ne prestaje. Predsedavajući Skupštine Crne Gore Strahinja Bulajić je pozvao na dijalog i rekao da je u svakom trenutku spreman da sedne za sto sa kolegama iz parlamentarne većine kako bi se našlo najbolje rešenje za postojeću situaciju. Kazao je da ukoliko ne bude konsenzusa, treba otvoriti razgovore o datumu raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora koje bi pripremila tehnička vlada.

MANDATAR DO KRAJA SEDMICE?

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović mogao bi do kraja ove sedmice da predloži mandatara za sastav nove vlade, jer konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka privode se kraju. Mandatar će po svoj prilici biti lider URA Dritan Abazović. U ovim razgovorima nisu učestvovali Demokratski front, Demokratska Crna Gora i Socijalistička narodna partija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna