BOG SPASIO ADU BOJANU OVE ZIME: Ekolozi upozoravaju na neophodnost trajnog rešenja

B.Dabić

27. 02. 2022. u 21:16

OPSTANAK Ade Bojane je upitan zbog erozije. Ekolozi upozoravaju da su veštačke dine privremene mera i ističu da čelnici resornog ministarstva treba da su više na terenu kako bi se našlo trajno rešenje za opstanak Ade Bojane.U pronalaženju trajnog rešenja pomažu eksperti za eroziju iz Beograda i Italije.

БОГ СПАСИО АДУ БОЈАНУ ОВЕ ЗИМЕ: Еколози упозоравају на неопходност трајног решења

Foto: B. D.

Dželal Hodžić iz NVO “Zeleni korak“ kaže da je ušće nestalo, more prodrlo, tako da preti opasnost da objekti budu ugroženi.

-Intervencije su malo pomogle, a najviše nam je pomogao bog, jer nisu bili vetrovi veliki i jugo, inače, bi to pošlo dođavola. Mi imamo još mesec, ne znamo što će biti od marta, aprila. Moramo nešto napraviti, ne možemo dozvoliti da dočekamo sezonu nespremni, a bićemo nespremni, ako plaže nestane, kazao je Hodžić.

Veštačke dine privremena su mera kojima se pokušava zaustaviti erozija Ade Bojane.

-Možemo reći da su intervencije urodile plodom i da su te veštačke dine dale rezulatata. Ove zime nismo imali gotovo nikakvih šteta, uspeli smo da sačuvamo objekte koji su u prvoj liniji do mora, kazao je Bojan Đakonović iz HTP Ulcinjska rivijera.

Dok eklozi upozoravaju, nadležni kažu rade sve što je u njihovoj moći. Iz Uprave za vode ustupili su pesak iz Bojane Morskom dobru.

Miljana Miljanić iz JP „Morsko dobro“ je istakla da priroda čini svoje.

-Svakodnevno službe za kontrolu ispred Morskog dobra su na terenu. I fotografijama sa terena vide se promene. Priroda čini svoje, negđe dobijamo, negđe gubimo. Monitoring pratimo sve to je od značaja za tu trajnu studiju, kaže Miljanić.

Koliko je situacija ozbiljna, govori da je u poslednjih 50 godina između levog i desnog rukavca Bojane, nestala površina peskovite plaže koja bi mogla da zauzme 60 prosečnih fudbalskih stadiona, pokazuje istraživanje Zavoda za hidrometeorolgiju i seizmologiju Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna