ARHITEKTE VEZALA KOLEKTIVNA ŽALBA: Da li će se konkurs za rešenje vrtića u Baru pretvoriti u još jednu aferu

B. DABIĆ

08. 02. 2022. u 07:39

IZGRADNjA vrtića u Baru je ponovo na ivici moguće afere jer su predstavnici 21 arhitektonskog tima, koji su se prijavili na konkurs Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma - za idejno arhitektonsko rešenje centralnog objekta JPU "Vukosava Ivanović Mašanović" - uložili kolektivnu žalbu na proces žiriranja.

АРХИТЕКТЕ ВЕЗАЛА КОЛЕКТИВНА ЖАЛБА: Да ли ће се конкурс за решење вртића у Бару претворити у још једну аферу

Foto Ministarstvo

Zahtevaju poništavanje konkursa jer "nisu važila ista pravila za sve učesnike"...

U žalbi glavnom državnom arhitekti Mirku Žižiću i resornom ministru ukazuju na nepravilnosti, ali ne dezavuišu nagrađene radove i ne umanjuju trud, odnosno vreme uloženo u njihovu izradu.

- Proces dobijanja rešenja posredstvom konkursa ima za cilj izbor najboljeg, a ne postavljanje banalnog procesa u kom se diskvalifikuju dobri radovi kako bi se olakšao proces žiriranja - navedeno je u žalbi, a autori tvrde da je tokom prve sednice eliminisano više od polovine prispelih na konkurs.

Podnosioci skreću pažnju i na to da je žiri napravio nekoliko propusta koji se odnose na odredbe predviđene Pravilnikom o načinu i postupku sprovođenja javnog konkursa, te Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata. Kažu, nisu ispoštovane zakonska norma i konkursni zadatak...

Inače, jednoglasnom odlukom stručnog žirija, prvu nagradu na konkursu za idejno arhitektonsko rešenje novog vrtića i jaslica u Baru, odnosno novog centralnog objekta za potrebe JPU "Vukosava Ivanović Mašanović" osvojio je rad pod šifrom "MAJ 2743". Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma saopštavaju da autoru sledije i novčana nagrada u iznosu od 12.000 evra.

ČLANOVI STRUČNOG ŽIRIJA

STRUČNOM žiriju je predsedavao prof. dr Budimir Sudimac, a članovi su bili prof. Aleksandar Vuja, diplomirani građevinski inženjer Vesna Krivokapić (ispred Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta), arhitekta mr David Radović (u ime Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma), glavni gradski arhitekta Bara Igor Milošević, diplomiani građevinski inženjer i predstavnik građanske inicijative "Držimo uspravno" OgnjenBanović idiplomirani inženjer arhitekture Siniša Minić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)