KATASTROFALNA DEMOGRAFSKA SLIKA: Demokrate predlažu 1000 evra za novorođenčad u Pljevljima

M. D.

30. 11. 2021. u 13:25

IZ Demokratske Crne Gore, u susret donošenju budžeta za narednu godinu, zatražili su da za svako novorođeno dete u 2022. godini Opština izdvoji 1000 evra, plus nabavka pripadajuće opreme za novorođenčad.

КАТАСТРОФАЛНА ДЕМОГРАФСКА СЛИКА: Демократе предлажу 1000 евра за новорођенчад у Пљевљима

M.Drobnjak

- Budžetsko opterećenje za ovu stavku u 2022. godini će biti oko 150 hiljada, s obzirom na optimistične prognoze da se u ovoj godini, zaključno sa decembrom, očekuje rođenje oko 150 beba, u najboljem slučaju - kazao je Bojan Krvavac, odbornik u SO Pljevlja.

On ističe da su Pljevlja u poslednjih trideset godina izgubila blizu 15 hiljada stanovnika.

- Više hiljada radnika je ostalo bez posla, grad je opustošen ekonomski, privredno, ekološki, ali smatramo da je najveći poraz prethodne vlasti demografsko razaranje Pljevalja. Poražavajuća slika o broju stanovnika u našem gradu nas opominje da sa državnog, ali i sa lokalnog nivoa moramo preduzeti hitne mere - kazao je Krvavac ističući poražavajuće podatke da je broj prvaka na teritoriji cele Opštine oko 160, da je Gimnaziju upisalo tek oko sedamdesetak đaka, da se mladi bračni parovi ne zadržavaju na teritoriji pljevaljske opštine zbog nedostatka radnih mesta i loše finansijske situacije.

Demokrate su predložile set socijalnih mera za koje smatraju da bi umnogome poboljšale katastrofalnu demografsku sliku grada pod Golubinjom.

Demokrate predlažu da se nezaposlenim porodiljama obezbedi naknada u iznosu jedne minimalne zarade na državnom nivou. Prema demokratama potrebno je pristupiti izradi Lokalnog plana socijalnog stanovanja za mlade bračne parove, kao i opredeliti sredstva za finaniranje tretmana vantelesne oplodnje po ugledu na mnoge gradove okruženja.

Demokrate traže od aktuelne Vlade da dečje dodatke primaju sva deca do navršene 18. godine života.

- Posebnu pažnju i poseban akcenat treba staviti na mlade bračne parove sa seoskog područja, kroz subvencionisanje od strane Opštine bi se trebalo regulisati loše stanje u smislu prevoza seoske dece do matičnih škola, a roditeljima sa sela obezbediti bolje uslove kroz projekte koje sprovodi Ministrstvo poljoprivrede i lokalni sekretarijat za poljoprivredu u smislu lakše nabavke mašina i opreme za rad, proširivanja stočnog fonda i slično - kažu iz Demokratske Crne Gore dodajući da u saradnji sa Ministarstvom prosvete i sa JPU Eko bajka treba obezbediti finansiranje boravka u vrtićima dece koja dolaze iz porodica osetljivog socijalno ekonomskog statusa, kao i porodicama u kojima više od jednog deteta pohađa ili bi pohađalo vrtić, kao i obezbediti da mališani koji dolaze iz porodica nezavidnog socijalno-finansijskog statusa mogu besplatno trenirati sportove koje žele.

- Smatramo da je biološki opstanak našeg grada prioritet prioriteta, bez obzira na to koliko će to da košta u finansijskom smislu - zaključuje Bojan Krvavac, odbornik u SO Pljevlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna