POSKUPEĆE SLATKIŠI I SOKOVI: Vladin Predlog zakona o budžetu predviđa 2,5 milijardi evra u državnoj kasi

Z. Z.

13. 11. 2021. u 06:34

Vlada je utvrdila Predlog zakona o budžetu koji će u ponedeljak biti u skupštinskoj proceduri. Državna kasa naredne godine vredna je dve milijarde i 460 miliona evra. Suština je, kako je saopšteno iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja, da neće biti novih zaduživanja, ali uz napomenu da ta mogućnost nije potpuno isključenja.

ПОСКУПЕЋЕ СЛАТКИШИ И СОКОВИ: Владин Предлог закона о буџету предвиђа 2,5 милијарди евра у државној каси

Foto N. Skenderija

Ključna stavka budžeta biće Program "Evropa sad" koji predviđa rast prosečne plate na 700 evra, sadašnja je 530, takođe minimalca sa 250 na 450 evra. Planirane su i izmene akciznog, te poreskih zakona, koje će doneti veće akcize.

- Finansiranje reformskog programa "Evropa sad" predviđeno je bez novog zaduživanja, a koji u srednjem i dužem roku donosi još veće efekte za budžet i benefite za građane. Finansiranje planiranih nedostajućih sredstava predviđeno je iz depozita i iz već postojećih kreditnih aranžmana. Ostavlja se samo prostor za zaduživanje jedino ukoliko budu uslovi na tržištu povoljniji da se refinansira neki od nepovoljnih starih kredita, poručeno je iz resora na čijem je čelu Milojko Spajić, uz napomenu da je za vraćanje kredita u narednoj godini opredeljeno 300 miliona evra.

Takođe je istaknuto da će manjak u državnoj kasi biti na nivou ovogodišnjeg od 3,8 odsto bruto-društvenog proizvoda. Budžet, kako je više puta najavljeno donosi novu akciznu politiku, pa je planirano povećanje akciza na slatkiše, pivo, koka-kolu ili proizvode koji su u kategoriji štetnih po zdravlje. Po toj osnovi planiran je prihod od 22 i po miliona evra. Takođe, predviđene su i veće akcize na cigarete pa bi paklica primenom tih rešenja od 1. januara naredne godine mogla biti skuplja od 35 do 40 centi.

- Kod povećanja akciza na cigarete treba biti vrlo oprezan. I vlada Duška Markovića je u jednom trenutku uvećala akcize na cigarete, pa ih je onda vratila. Ako mi sad povećamo te akcize do 40 centi procvetaće sivo tržište, a naš narod je dovitljiv pa će naći "rupu" i prenositi preko granice cigarete kod nas, jer će u državama regiona biti jeftinije - upozorio je Božo Mihajlović, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

KAKO POKRITI BESPLATNO ZDRAVSTVO

Mihajlović naglašava da ga posebno zabrinjava činjenica da država preuzima finansiranje zdravstva ukidanjem doprinosa za zdravstveno osiguranje koji su do sada bili deo obračuna iz bruto zarada zaposlenih.

- To je manjak od skoro 200 miliona evra. Nemamo detaljnu analizu, brojke na koji će način to država nadoknaditi. Zbog kovida nama je potrebno više izdvajanja za lečenje, nabavku vakcina, medicinske opreme - konstatovao je Mihajlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)