KOLAŠINU TREBA SABORNI HRAM: Beseda mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija (FOTO)

M. S.

08. 11. 2021. u 19:59

MORE krvi proliveno je za oslobođenje Kolašina.

КОЛАШИНУ ТРЕБА САБОРНИ ХРАМ: Беседа митрополита црногорско-приморског Јоаникија (ФОТО)

Foto: Mitropolija

Mislim da je upravo zbog te činjenice crkva u ovom gradu posvećena Svetom Dimitriju. Za spomen tih junaka, koji su izginuli ovde prilikom oslobađanja Kolašina od tuđina sigurno je podignut i ovaj hram. Postojeći hram je postao mali za Kolašin i došlo je vreme da se u Kolašinu sagradi saborni hram. Sigurno će i opštinske vlasti to shvatiti pa će odrediti lokaciju na dostojnom mestu u gradu za saborni hram. Ako to ne shvate, nije dobro za njih.

Ovo je između ostalog, u besedi nakon svete arhijerejske liturgije kojom je, uz sasluženje sveštenstva, načalstvovao, kazao Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, u crkvi Svetog Dimitrija u Kolašinu, koja je proslavila slavu.

- Za 300 godina progona i velikih mučenja hrišćana, pojavili su se veliki mučenici koje slavimo odmah posle svetih apostola – Sveti Dimitrije i Sveti Georgije. U isto vreme su postradali. Eno ih naslikanih na vratima manastira Morače kako kao vojvode Hristove jašu na konjima. A to je, zapravo, bila slika njihove moći koju su oni dobili kod Gospoda da štite celo hrišćanstvo sa neba kao vojvode Cara Nebeskoga, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski, ističući da te ikone u manastiru Morači nisu naslikane u vreme Nemanjića, odnosno u vreme slobode.

- Nego su naslikane u vreme turskoga iga kada je trebalo narod ohrabriti i kada je narod naš bio duhovno jak, ali je i osećao potrebu da hrabri mlada pokoljenja ne klonu. Zato su svima naši duhovnici istakli Svetoga Dimitrija, mirotočivoga solunskoga čudotvorca i Svetoga velikomučenika Georgija, objasnio je Mitropolit Joanikije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni