KO ŠTITI IGORA LAZURENKA? Da li je Crna Gora istinski raj za odbegle svetske kriminalce

Novosti online

23. 10. 2021. u 14:21

NEDAVNA hapšenja dvojice odbeglih ruskih oligarha Telmana Ismajlova i Igora Čujana, ali i jučerašnje davanje političkog azila Ismajlovu osumnjičenom za ubistvo dvojice ruskih biznismena, pokrenuli su novu lavinu pitanja da li je Crna Gora istinski raj za odbegle svetske kriminalce, sumnjive milijardere, navodne političke azilante, koji su zahvaljujući vezama s vrhom bivšeg režima ovde postali ugledni članovi zajednice, često dobijaju i državljanstvo po kratkom postupku, kako bi u Crnoj Gori “oprali” stotine milione evra i dolara opljačkanih u državama koje ih potražuju.

КО ШТИТИ ИГОРА ЛАЗУРЕНКА? Да ли је Црна Гора истински рај за одбегле светске криминалце

Foto: Printscreen

Jedan od njih je svakako i Igor Lazurenko, ruski i grčki državljanin, bivši direktor sektora za prodaju nafte OJSC TNK, neformalni vlasnik hotela Avala i Bjanka. 

Protiv njega je, na zahtev predstavnika TNK-BP, u Prvom odeljenju moskovskog ogranka MUP Rusije u Moskvi, 23.07.2021. pokrenuo krivični postupak sa brojem predmeta 023978, na osnovu Krivičnog zakonika Rusije, za zloupotrebu ovlašćenja  u komercijalnim i drugim organizacijama. 

Koristeći svoj položaj direktora sektora za razvoj kompanije i preradu OJSC “TNK-BP Managment”, Igor Lazurenko je svesno povećao cenu jedne tone nafte za 1/2 naknade za uštedu troškova transporta, koji je prema ugovorima iznosio 3.651.308 rubalja koje je TNK - BP Holding kao plaćanje za isporučenu naftu u periodu od marta 2010. do marta 2012. prebacilo na račun OOO TK Transoli za poravnanje. Koristeći svoj položaj u privrednom subjektu, Igor Lazurenko je u ovom poslovanju pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist od preko milion rubalja. 

Zato je na osnovu KZ Ruske Federacije Igor Lazurenko osumnjičen za izvršenje krivičnog dela zloupotreba službenih ovlašćenja i unet u saveznu bazu podataka kao lice sa poternice. 

Prema informacijama istraživakog tima koji se bavio ovim slučajem krivično gonjenje je prekinuto 2019. usled nastupanja zastare istog. 

Foto: Printscreen

Usavršavanje zloupotrebe službenih ovlašćenja Igor Lazurenko je nastavio u Velikoj Britaniji, gde je kao rukovodeće lice dobio ukupno 13 miliona dolara protivpravne dobiti od transportne kompanije N - Trans i Sovfrakht za nameštanje ugovora o transportu nafte. 

U avgustu 2012. kompanija TNK-BP zatražila je zaplenu Lazurenkove imovine u SAD-u na osnovu tužbe podnesene Okružnom sudu u Arkanzasu protiv kompanije Roichamp trading LLC. 

U tužbi se navodi da je Igor Lazurenko obavljajući i funkciju menadžera Roichampa, koristio plan - šemu sa ciljem da ukrade milione dolara koji pripadaju kompaniji. 

U početku je Igor Lazurenko tvrdio da zastupa interese Hermana Kana koji želi da investira u kupovinu hotela i zemljišta u Crnoj Gori. 

Sumnja se da je ukupno uloženo - oprano 78,5 miliona dolara? 

Tokom održavanja ročišta u jednom od sudova u Londonu, Lazurenko je izjavio da nije ulagao vlastita sredstva, već sredstva ukrajinskog oligarha Igora Kolomojskog, koji je predmet FBI istrage o nezakonitim aktivnostima i umešanosti u politiku, a posebno je dovođen u vezu sa finansiranjem izborne kampanje predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog. 

S druge strane Lazurenkovi advokati su negirali tvrdnje svog branjenika da su investicije u Crnoj Gori u bilo kakvoj vezi s Komolojskim.

A da li je i kako Igor Lazurenko oprao stotine miliona evra u Crnoj Gori uz punu logistiku bivšeg otkriće se uskoro.

(24sedam)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POGINULE DVE OSOBE U TEŠKOJ NESREĆI: Crni bilans saobraćajke na crnogorskom primorju