RODILA BARSKA MASLINA KOJA IMA 2.240 GODINA: Od 100 kg maslina dobili 8,3 litara najkvalitetnijeg ulja

B. Dabić

17. 10. 2021. u 15:25

STOTINU kilograma i 90 deka maslina ubrano je sa Stare masline koja zvanično ima preko 2.240 godina.

РОДИЛА БАРСКА МАСЛИНА КОЈА ИМА 2.240 ГОДИНА: Од 100 кг маслина добили 8,3 литара најквалитетнијег уља

Foto B. Dabić

Berba plodova sa Stare masline u barskom naselju Mirovica je organizovana prvog dana vikenda. Istog dana plodovi su prerađeni i dobijeno je 8,3 kilograma maslinovog ulja. Ovo je za Novosti potvrđeno iz NVU Društvo maslinara Bar koje je i organizator “Edž albis ulivis”.

Početak rane berbe maslina i proizvodnje maslinovog ulja vrhunskog kvaliteta tradicionalno promoviše manifestacija “Edž albis ulivis”.

Foto B. Dabić

Iz NVU Društvo maslinara Bar su mišljenja da je maslinovo ulje od plodova Stare masline najboljeg kvaliteta - ekstra verđine maslinovo ulje. Takođe, su mišljenja da ovo ulje zaslužuje svoje mesto na prestižnom takmičenju koje se održava u Njujorku.

Među prvima koji su ove godine ubrali plodove Stare masline bili su: ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, predsednik opštine Bar Dušan Raičević, predsednica Skupštine opštine Bar Milena Božović, direktor Kulturnog centra Bar Erol Marunović, zatim brojni maslinari barskog kraja.

-Manifestacija ukazuje na značaj rane berbe, bez koje nema kvalitetnog ulja, kazao je ministar naglašavajući da loše navike, kao sakupljanje opalih plodova masline sa zemlje ne treba primenjivati u praksi.

-Da bi se dobilo ekstra devičansko i devičansko ulje, masline je potrebno ubrati na vreme, pravovremeno u roku od 24 časa preraditi, i na kraju skladištiti i pakovati u adekvatnu ambalažu. Značaj ovakvih okupljanja je edukacija, u smislu prepoznavanja kvalitetnog ulja, naveo je ministar uz podsećanje da ekstra devičansko ulje mora zadovoljiti osnovne kriterijume voćnosti, gorkosti i pikantnosti.

Foto B. Dabić

-Ono što je najvažnije, moramo shvatiti da samo zajedno možemo podići crnogorsko maslinarstvo na još viši nivo: ministarstvo kroz kreiranje politika koje stvaraju dobar osnov za razvoj maslinarstva, i kroz zajedničke edukacije proizvođača ali i potrošača, a svi zajedno kroz menjanje svesti i usvajanje evropskih standarda, kazao je Stijović dodajući da će „Kuća maslina“ u Starom Baru uskoro biti stavljena u funkciju.

Ministar je pozvao poljoprivrednike da zajedno sa ministarstvom kroz predloge, kreiraju nove linije podrške.

PRVI CRNOGORSKI PANEL

Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede je pripremilo rešenje o ovlašćenju Prvog crnogorskog panela za senzorsku analizu devičanskih maslinovih ulja.

- Ovo je za maslinarstvo značajan trenutak jer će Crna Gora po prvi put u istoriji dobiti panel koji će biti sposoban da oceni kvalitet maslinovog ulja što je bio preduslov za ocenu kvaliteta ulja proizvedenog od plodova sa Stare masline. Okosnicu panela čine stručni i obučeni članovi Društva maslinara Bar ali i predstavnici Biotehničkog fakulteta te predstavnici drugih maslinarskih organizacija Crne Gore. Panel će pored senzorske ocene kontinuirano raditi na unapređenju kvaliteta našeg maslinovog ulja, kazao je predsednik NVU Društvo maslinara Bar Ćazim Alković.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)