PATRIJARH U ĐURĐEVIM STUPOVIMA: Deset hiljada vernika dočekalo Porfirija, narod sa trobojkama klicao "Kosovo je srce Srbije" (FOTO)

M.Stevanović/M.Sekulović

25. 09. 2021. u 15:46 >> 20:25

GRAĐANI Berana dočekali su patrijarha sprskog gospodina Porfirija koji će sutra u manastiru Đurđevi Stupovi ustoličiti episkopa budimljansko - nikšićkog Metodija.

ПАТРИЈАРХ У ЂУРЂЕВИМ СТУПОВИМА: Десет хиљада верника дочекало Порфирија, народ са тробојкама клицао Косово је срце Србије (ФОТО)

Foto: Z.Jovanović

Kako javljaju reporteri "Novosti" ispred manastira se večeras okupilo 10.000 vernika, narod je od 16 časova pristizao sa trobojkama uz povike "Kosovo je srce Srbije". Oko manastira su bile raspoređene bezbednosne snage.

19:55 Odlazak mitropolita Joanikija i patrijarha Porfirija

Patrijarh Porfirije i Mitropolit Joanikije odlaze iz manastira Đurđevi Stupovi. Završena je manifestacija za danas, a narod se polako razilazi.

19:50 "Sa Kosova zora sviće"

Dok je trajala bakljada iz grla verujućeg naroda krenula je pesma "Oj Kosovo, Kosovo".

19:38 Veličanstvene scene

Nebom se veličanstveno vijore srpske trobojke, a narod u miru i radosti čeka sutrašnje ustoličenje episkopa Metodija. Baklje su upaljene za vreme nastupa Divne Ljubojević.

19:00 U toku kulturno umetnički program

Posle večernje službe i besede patrijarha Porfirija usledio je kulturno - umetnički program ispred manastira Đurđevi Stupovi.

Foto: M.Stevanović

 

Foto: M.Stevanović

 
 
 

Foto: M.Stevanović

 

17:20 U toku večernje bogosluženje

U porti manastira Đurđevi Stupovi patrijarh Porfirije sa episkopima SPC služi večernju službu.

Foto: M.Stevanović

 

17:06 Stigao patrijarh Porfirije

Patrijarh Porfirije je upravo stigao u manastir Đurđevi Stupovi

17:00 Oglasila se zvona

Tačno u 17 časova oglasila su se zvona manastira Đurđevi Stupovi, a svakog trenutka se očekuje dolazak patrijarha Porfirija

16:53: Pristižu čelnici i funkcioneri

Polako pristižu čelnici i funkcioneri Demokratskog fronta, kao i poslanici NSD. Stigao je ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović, Slaven Radunović, Jelena Božović, Jovan Vučurović, Dejan Đurović. Takođe, stigao je gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević.

Foto: M.Stevanović

 

16:30 Stigao episkop Metodije

Oko 16:30 minuta stigao je episkop Metodije. Nešto pre 17 časova u manastir Đurđevi Stupovi došao je i vladika mileševski Atanasije.

Od ranog jutra se na Bogavskom brdu kod Berana obnavlja najveća trobojka u Crnoj Gori, i postavljen je krst visine 15 metara, sve u čast prve posete patrijarha Porfirija Beranama.

Na tom mestu je postojao krst koji je verujući narod Berana sastavio za vreme litija koje su organizovane u znak protesta protiv Zakona o slobodi veroispovesti.

Ispred manastira Đurđevi Stupovi podignut je plakat sa likom prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)