TRI DECENIJE "EKOLOŠKE" DRŽAVE: Proglasili se za čuvare prirode, sve ostalo samo na rečima

B. Dabić

19. 09. 2021. u 17:04

USVAJANjEM deklaracije 20. septembra 1991. godine na Žabljaku, Crna Gora je postala prva ekološka država na svetu, a taj dokument je već naredne godine predstavljen na konferenciji UN o zaštiti životne sredine. Crna Gora obeležava danas 30 godine od proglašenja za ekološku državu.

ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ЕКОЛОШКЕ ДРЖАВЕ: Прогласили се за чуваре природе, све остало само на речима

Foto: B. Dabić

Deklaracija o ekološkoj državi Crnoj Gori usvojena je na sednici republičkog parlamenta koja je održana na otvorenom na Žabljaku 20. septembra 1991.

U deklaraciji je definisano strateško opredeljenje države da usvaja i primenjuje najviše standarde i norme iz oblasti zaštite životne sredine, očuvanja prirode i ekonomskog razvoja na principima ekološki održivog sistema.

Foto: B. Dabić

Trideset godina nakon potpisivanja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori, odgovor na pitanje da li smo „ekološki“, bez dileme je – ne, navode iz NVO Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

- Čovek i priroda u njemu i oko njega, celovito su jedno u svom smislu i značenju - izgleda kao da je ostalo zapisano samo na papiru a negde uz put, pažnju nam je uzela želja i potreba za brzom ekonomskom dobiti. Imamo 30 godina intenzivne devastacije prostora, gomilanja otpada širom naše države, neadekvatno upravljanje zaštićenim područjima i još mnogo toga, odveli su nas još dalje od privrežnosti opredeljenju ekološke države. Umesto da nam je ova ustavno utemeljena ideja bila osnova za sprovođenje politika koje bi učinile da Crna Gora zaista bude čuvar čistote prirode i da bazira svoj razvoj na principima održivog razvoja, iskoristili smo je samo za dobru reklamu. Promotivne i populističke akcije za prirodu postale su jedini sinonim za ekološku državu - navodi se u saopštenju Centra za zaštitu i proučavanje ptica koje potpisuje Ksenija Medenica.

U prilog tome, ističu iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica, govore činjenice da Crna Gora još uvek nema nezavisno ministarstvo ekologije, a ovaj značajan jubilej dočekuje bez prostornog plana, bez strateških planova u oblasti zaštite prirode, dok njeni građani koji bacaju otpad kroz prozor, podmeću šumske požare i ubijaju zaštićene vrste, ostaju nekažnjeni.

Foto: B. Dabić

Na listi ekoloških zemalja sveta koja se formira na osnovu izračunatog indeksa ekoloških performansi (EPI), Crna Gora zauzima 74. mesto, a ispred su Hrvatska, Slovenija, Srbija i Albanija.

- Uprkos svemu tome, Crna Gora se još uvek smatra "vrućom tačkom" biodiverziteta, tj. jednim od najznačajnijih centara biološke raznovrsnosti,  i to ne samo u Evropi nego i u čitavom Palearktiku. Naša priroda još uvek oduzima dah svima koji nas posete. Još uvek nam svet zavidi na lepoti i bogatstvu koje imamo. Međutim, zasluge za to nemaju tvorci ideje "ekološke države" niti oni koji su proteklih 30 godina vodili politike životne sredine. Na ovaj jubilej, možemo da se zahvalimo našem geografskom položaju koji nam je dao takvu distribuciju i raznovrsnost staništa, topografskim varijacijama, geološkoj istoriji i klimatskim uslovima koji vladaju na području naše male države. Možemo da zahvalimo međunarodnoj zajednici koja je nebrojano puta branila naša prirodna bogatvstva bolje nego mi sami. Šta bi se desilo sa Skadarskim jezerom, Ulcinjskom solanom, Durmitorom, da nije bilo potpisanih ugovora i obaveza prema međunarodnim konvencijama i Evropskoj Uniji - naglašavaju iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

- Vratimo se 30 godina unazad, pročitajmo pažljivo Deklaraciju koju smo bez greške sastavili, i krenimo ispočetka, zaključuje Ksenija Medenica iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

BONUS VIDEO: NAJVEĆA U EVROPI: Smederevska tvrđava od 15. veka odoleva napadačima i zubu vremena

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)