MEDOJEVIĆ APELUJE: Crna Gora bi mogla imati koristi od velike inicijative

Novosti online

16. 09. 2021. u 13:40

PREDSEDNIK Pokreta za promene, jedan od lidera Demokratskog fronta i doskorašnji poslanik u Skupštini Nebojša Medojević smatra da bi projekat "Otvoreni Balkan" doneo najviše koristi Crnoj Gori.

МЕДОЈЕВИЋ АПЕЛУЈЕ: Црна Гора би могла имати користи од велике иницијативе

Nebojša Medojević, Foto DF

- Evropska unija više od četiri godine ne predstavlja izvoznik standarda i Zapadni Balkan je prepušten samom sebi. Zbog unutrašnjih problema EU, ona je okrenuta sebi. Proces uticaja na Zapadnom Balkanu je zanemarljiv. Nama je korisno da imamo slobodnu trovinu, ali one pogodnosti koje EU nije uspela da obezbedi mi moramo da obezbedimo sebi. Crna Gora mora da bude deo inicijative "Otvoreni Balkan". Angela Merkel je insistirala da budemo deo otvorenog Balkana - kazao je on.

Nebojša Medojević je napomenuo da nije čuo ni jedan razlog od Vlade zašto Crna Gora nije deo otvorenog Balkana.

- To olakšava trgovinu i imaće pozitivne strane, kao otvaranje radnih mesta. Projekat smanjuje sivu ekonomiju i crno tržište. I olakšava protok robe. Jasno je da "Otvoreni Balkan" može da donese samo koristi, da se proširi tržište. Crna Gora je svetski rekorder u visini izvoza u odnosu na BDT. Crna Gora je u najtežoj poziciji sa ovakvim minimalnim uvozom. Zemlja koja ima najviše koristi da uđe u taj projekat je Crna Gora, ali organizovane kriminalne strukture imaju uticaja na ovu vladu. Ovim projektom se smanjuju zloupotrebe i šverc - dodao je on.

Nebojša Medojević još jednom je pozvao Vladu Zdravka Krivokapića da promeni stav i da Crna Gora uđe u taj projekat, i iskoristi dobiti koje donosi "Otvoreni Balkan".

- Od ovog projekata građani bi imali najviše koristi, naročito u oblasti turizma, tokom letnje sezone, jer turizam zavisi od regionalnih turista koji su najbrojniji. Ovo donosi mnoge benefite, građani ne treba da se plaše regionalnih integracija, što više pričamo o razvoju to ćemo manje o nacionalizmu, šovinizmu, sukobima. Zbog kriminala tri zemlje nisu ušle u ovaj projekat. Samo onaj koji ne misli dobro svojim građanima donosi odluku da se propuštaju ogromne šanse - rekao je on.

(Borba)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati