UČESTVUJE MILOŠ LAZAREVIĆ IZ CRNE GORE: Međunarodni triatlon na Žabljaku jedan od najtežih u svetu

B.Dabić

10. 09. 2021. u 09:09

DURMITOR je potvrđen kao sjajna destinacija za ekstremne triatlonce. Ovogodišnje takmičenje, koje počinje u subotu zorom u 4.30, biće završeno u večernjim satima, a okupiće 46 takmičara iz čitavog sveta. Iz Crne Gore učestvuje Miloš Lazarević (27) sa Durmitora.

УЧЕСТВУЈЕ МИЛОШ ЛАЗАРЕВИЋ ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ: Међународни триатлон на Жабљаку један од најтежих у свету

Foto: Sher Montenegro

Triatlon na Durmitoru je jedan od najtežih triatlona. Takmičenje je kvalifikacija za svetsko prvenstvo koje se održava sledeće godine u Norveškoj, u zemlji iz koje je krenuo ekstremni triatlon.

- Takmičari na Crnom jezeru plivaju 3.800 metara, pa izlaze iz jezera i voze bicikl 180 kilometara preko Buana, Semolja, zatim se takmičari spuštaju u Kolašin, preko Mojkovca i mosta na Tari do Žabljaka, ka Savinom kuku. Ostavlja se bicikl i trči se kroz planinu 42 kilometra. Ovo je jedan od najtežih triatlona zbog konfiguracije terena kojim prolaze takmičari i zbog visinske razlike oko 1.250 metara što se tiče biciklizma, a što se tiče trčanja oko 1.000 metara je visinska razlika. Cilj i start su Crno jezero na 1.450 metara nadmorske visine.

Jedan od Miloševih sponzora Mirko Vuković navodi da Durmitor ne može da se meri ni sa jednim nacionalnim parkom u Crnoj Gori.

- Durmitor je pod zaštitom UNESKA. Jedan je od najlepših nacionalnih parkova u Evropi, pre četiri godine je dobio tu titulu. Nacionalni park Durmitor poseduje 18 jezera, tri kanjona, 11 planinskih vrhova preko 2.000 metara nadmorske visine.

Podsetimo, Francuz Gijom Boisgontije pobednik je drugog BLACKLAKE Xtreme Triathlon Montenegro održanog na Žabljaku polovinom septembra 2020.godine

Do pobede je došao u vremenu 13 sati, 42 minuta i 48 sekundi, nakon što je preplivao 3.800 metara, vozio bicikl u dužini od 185 kilometara i pretrčao deonicu maratonske trke od 42 kilometra. Takmičari su plivali u Crnom i Malom jezeru, napravili krug biciklom od Žabljaka preko Boana, Mioske do ski-centra Savin Kuk. Trkačku rutu od 42 kilometra istrčali su preko Sedla i Bobotovog Kuka, Podgore sa ciljem na Crnom jezeru.

BONUS VIDEO:

REPORTER "NOVOSTI" NA VRHU GRAĐENIK: Ključni položaj u Kolubarskoj bici gde su se žrtvovali junaci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)