SEĆANJEM NA NJEGOŠA OTVOREN 8. TRG OD ĆIRILICE: Herceg Novi proslavio slavu osnivača grada (FOTO)

V.V.

15. 08. 2021. u 14:35

HERCEG NOVI je proslavio praznik prenosa moštiju Svetog arhiđakona Stefana, krsnu slavu osnivača grada Kralja Tvrtka I Kotromanića.Lituriju su u crkvi na Toploj služili mitropolit Crnogorsko primorski Joanikije i vladika Zahumsko hercegovački Dimitrije, uz sasluženje lokalnog sveštenstva.

СЕЋАЊЕМ НА ЊЕГОША ОТВОРЕН 8. ТРГ ОД ЋИРИЛИЦЕ: Херцег Нови прославио славу оснивача града (ФОТО)

foto: V.V.

Svetom liturgijom počelo je i osmo izdanje Trga od ćirilice. Liturgiji su prisustvavali predsednik Opštine Stevan Katić sa saradnicima, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije Vladimir Roganović, konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović, Mladen Ivanić, političar iz Republike Srpske, zamenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković i brojni meštani.

- Vladika Dimitrije je došao stopama svetoga čoveka Savatija Ljubibratića, velike istorijske ličnosti kojeg naša crkva pamti iz najtežih vremena, kada je Herceg Novi oslobađan od turskoga jarma, kazao je mitropolit Joanikije i pozvao vladiku Dimitrija da održi besedu.

Čestitajući slavu  Vladika Dimitrije je poručio da nema ništa lepše, novije niti značajnije  osim ovaploćenog sina Božijeg koji je došao i dao život za nas, da bismo mi postali istinski ljudi.

- On nam je pokazao šta je istinska ljubav, milosrđe, bratoljublje i sve to imamo živo i jasno predstavljeno u Jevanđelju.

Istakao  je potom da je u Crnoj Gori izborena sloboda spoljašnja, ali sada se treba boriti za unutrašnju slobodu jer je ona jedina istinska i prava sloboda.

- Mnogi od nas, bili su slobodni i pod onom starom vlašću, a posebno mitropolit Amfilohije i vladika Atanasije. Na nama ostaje da budemo njihova deca i da imamo tu slobodu, ljubav i hrabrost. Neka vam današnji praznik umnoži svako dobro, pre svega bratsku ljubav, pomirenje, da budemo sve bolji i bolji, kazao je vladika Dimitrije.

Novoimenovani arhijerejski namesnik hercegnovski, Obren Jovanović, zahvalio je mitropolitu Joanikiju na blagoslovima cetinjskih svetinja koje donosi u Herceg Novi, ruku Svetog Jovana i česticu Časnog krsta.

- Nikada nam nisu potrebnije bile mirotvoričke reči, blagoslovene reči, nego upravo kao što je govorio Sveti Petar Cetinjki kada je merio ovaj narod na ovim prostorima. Upravo  Ruka Svetog Jovana sve nas pođedanko  priziva na pokajanje. S druge strane onaj deo Časnoga krsta koji se u tom ćivotu čuva je svima nama znak da svi mi hrišćani moramo proći preko Časnoga krsta da bi došli do spasenja, kazao je otac Jovanović.

Istakao je da je čitav narod iz Boke uz svetu Srpsku pravoslavnu crkvu.

- I sve ono što biva i što će biti, ako Bog da na Cetinju, mi ćemo biti sa vama, tako da imate veliku našu podršku, a mi tražimo od vas veliki blagoslov.

Predsednik Katić je obraćajući se okupljenima naglasio da je "Herceg Novi  uvek bio grad ćirilice, našeg pisma, naše Srpske pravoslavne crkve" I dodao da mu je drago  što je I prošle godine  uz prisustvo  blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, održan 7. Trg od ćirilice, jedina manifestacija održana u doba korone a još draže što će taj put nastaviti  mitropolit Joanikije i što ćemo se na ovom mestu sabirati svih narednih godina u dobrom zdravlju i u našoj pravoslavnoj veri.

U okviru prvog programa Trga od ćirilice, mitropolit Joanikije  održao je  „Slovo o Njegošu" povodom  170 godina od upokojenja Petra drugog Petrovića Njegoša. U program su učestvovali  Srpsko pevačko društvo "Sveti Sava" Sabornog hrama Svetog Spasa na Toploj, Crkveni hor „Branislav Nušić" iz Kosovske Mitrovice kao i Folklorni ansambl "Kopaonik" iz Leposavića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024