PROJEKCIJE POD OTVORENIM NEBOM: U susret hercegnovskoj smotri filma, Petar Božović otvara festival (FOTO)

V. V.

27. 07. 2021. u 17:30

NA konferenciji za novinare najavljeno je danas 34. izdanje hercegnovskog Filmskog festivala koji će 1. avgusta na Kanli Kuli otvoriti legenda jugoslovenskog glumišta, Petar Božović.

ПРОЈЕКЦИЈЕ ПОД ОТВОРЕНИМ НЕБОМ: У сусрет херцегновској смотри филма, Петар Божовић отвара фестивал (ФОТО)

Foto: V. V.

Na otvaranju će biti prikazani fimovi "Jabuke" grčkog reditelja Kristosa Nikoua „Jabuke"a potom„Polje maka" rumunskog reditelja Eugena Jebeleanua. Do 7. avgusta u četiri selekcije biće prikazano više od 60 filmova, najbolje od nove regionalne, evropske kinematografije,  ali  i svetska premijera filma "Pucnji u Marseju" Gordana Matića.

Festival od nacionalnog značaja predstavili su direktorka Festivala i izvršna producentkinja "Herceg Festa", Gordana Porobić Krcunović, predsednik Saveta Festivala, Nikola Vukčević, selektorka studentskog programa, Maja Todorović, a u ime Opštine Herceg Novi kao titulara i pokrovitelja, sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo.

Festival se ove godine održava pod sloganom "Suton, đir i film" a suočio sa brojnim problemima koji su započeli još lani, pandemijom korone, a ove godine je ministarstvo kultue iz istih razloga  "skratilo" festivalski budžet. Uprkos tome, "ton ide, kamera ide" pa i festival ide dalje rekla je Porobić Krcunović i podsetila delom navedenog slogana na Milana D. Špičeka autora prve audio festivalske špice.

- Zajednička tema koja sve filmove približava jeste odnos pojedinca i sistema, balkanska ali uvek aktuelna tema, koja je posebno došla do izražaja u vremenu globalne kovid pandemije - kazala je Porobić Krcunović i dodala da su "dodatni motiv da istrajemo u tome da se ovaj festival održi, bez obzira na budžet i na činjenicu da još nismo potpisali ugovor o finansiranju sa Ministarstvom,  ličnosti koje su ostavile traga u Festivalu, a napustile su nas u prethodnoj godini – Pero Dubanek, Milan Špiček i Zoran Živković".

Predsednik Saveta Festivala, Nikola Vukčević naveo je da je Savet formiran pre četrdesetak dana ali su sve prepreke prevaziđene zahvaljujući angažmanu članova Saveta, zaposlenih u Herceg festu, festivalskog tima i prijatelja festivala. On je posebno istakao saradnju u okviru Mreže festivala Jadranske regije, koju čine Sarajevo film festival, Zagreb film festival, Festival autorskog filma Beograd i Filmski festival Herceg Novi, u okviru koje su pripremljene selekcija filmova na tvrđavi Forte mare i radionica za mlade filmske kritičare.

Na Kanli Kuli biće prikazani filmovi selekcije dugometražnog igranog filma, na Forte Mare program Kino Evropa i Mreža festivala Jadranske regije, u amfiteatru Dvorane Park studentski filmovi, u velikoj sali Dvorane jugoslovenski klasici Zdravka Velimirovića i Živka Nikolića. U program su ušle i projekcije na Luštici, gde će biti prikazana četiri filma programa Luštica Riplej.

SELEKTORI I ŽIRI

Selektor programa dugometražnog igranog filma i Kino Evropa je filmski reditelj Ivan Bakrač,  u žiriju glavnog programa su Zlatko Vidačković (Hrvatska), Sali Saliji – Sallini (Turska), Andamion Murataj (SAD-Albanija), Ivan Salatić (Crna Gora) i Tanja Bošković (Srbija). Studentske filmove ocenjivaće žiri u kome  su Marija Nikčević (Crna Gora), Vuk Vuković (Crna Gora) i Igor Bošnjak (BIH).

Selektor i domaćin programa radionice za mlade filmske kritičare je reditelj Ivan Salatić-Pedavači i mentori su filmski kritičari Vlado Petković (Srbija), Nino Kovačić (Hrvatska) i Mirza Skenderagić (BIH), a gostujući predavač je Arman Fatić (BIH).

Prateći programi su radionica za mlade fimske kritičare u okviru Mreže festivala Jadranske regioje, koja će biti održana u Kući nobelovca Iva Andrića kao i Uvodna sesija: Razgovori o preispitivanju profila Festivala.

Nagrade za najbolja filmska ostvarenja biće dodeljene  07. avgusta na Kanli Kuli. Novost su nagrada publike Adriatik audiens avord – nagrada publike okviru selekcije Mreže festivala Jadranske regije i Plaketa Zoran Živković koja je deo glavne nagrade, ali i svojevrsna posveta  producentu i višegodišnjem  poslovnom direktoru Festivala.

Pokrovitelji 34. Filmskog festivala Herceg Novi su Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Herceg Novi. Partneri Festivala su Filmski centar Crne Gore, Filmski centar Srbije i Crnogorska kinoteka.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki