TOMAŠ BOŠKOVIĆ POMILOVAN: Otac zbog kog se Crna Gora digla na noge uskoro izlazi iz zatvora

V. K.

03. 07. 2021. u 19:51

TOMAŠ Bošković, čovek koji je privukao pažnju javnosti nakon što mu je Centar za socijalni rad Podgorica oduzeo decu, pomilovan je danas.

ТОМАШ БОШКОВИЋ ПОМИЛОВАН: Отац због ког се Црна Гора дигла на ноге ускоро излази из затвора

Foto: Facebook/Instagram

Od te odluke predsednika ogradilo se Ministarstvo finansija i socijalnog staranja. 

Bošković je samohrani otac koji je uhapšen ispred porodične kuće, uz plač i traumu njegove dece, prisustvo bivše supruge i očevidaca. Snimak koji je nakon ovog događaja kružio društvenim mrežama uznemirio je javnost. Iz resornog ministarstva su istakli da Bošković nije uhapšen zbog nelegalne seče drva, kako se spekulisalo u javnosti, već zbog nepoštovanja pravosnažnih sudskih odluka, prema kojima je bio u obavezi da majci dece omogući nesmetano održavanje ličnog kontakta sa maloletnom decom. On je, međutim, odbijao da postupi po odluci suda, odnosno da majci omogući viđanje s decom, pa mu je sud izrekao kaznu zatvora u trajanju od 15 dana.

- Tada je, kako ne bi bio lišen slobode, pristao da sarađuje i omogućio da se deca vide sa majkom. Međutim, kako je kasnije ponovo odbijao da postupi po odluci suda, doneto je novo rešenje i Tomaš Bošković je u novembru 2020. godine izreknuta nova kazna zatvora. Od tada do 17. juna 2021. godine, sud je od oca tražio da omogući deci da ostvare svoja prava, navode iz Ministarstva, poručujući da deo javnosti nije uzeo u obzir da je Bošković pravosnažno osuđen za nasilje u porodici, odnosno nasilje nad majkom svoje dece, čemu su deca i prisustvovala.

- S tim u vezi, majka je u toku sudskog postupka u više navrata naglasila da je upravo nasilničko ponašanje Boškovića. bio opredeljujući razlog da napusti bračnu zajednicu, te da je napustila svog nasilnog supruga, a ne svoju decu. Takođe, činjenica da je sud decu poverio ocu, ne sme biti razlog da deca nemaju kontakt sa majkom. Ovo posebno imajući u vidu da je odlukom suda jasno, precizno i tačno određen način ostvarivanja kontakta majke sa decom. Ministarstvo još jednom podseća da se pravosnažne odluke suda moraju poštovati. U konkretnom slučaju, majka nije imala kontakt sa decom sedam meseci, što su potvrdili i sudski organi. Ovakvim ponašanjem, osim što se oglušio o odluku suda, roditelj je prekršio osnovna prava svoje dece i uskratio njihov kontakt sa majkom, saopštili su iz Ministarstva, navodeći da je nesporno da su u postupku prinudnog izvršenja sudske odluke učinjeni bitni propusti.

- Nejasno je da li su izvršenju prisustvovali izvršni sudija i sudski izvršitelj, koji bi mogli sprečiti izvršenje. Takođe, ostaje pod znakom pitanja i da li su postupajući policijski službenici pozvali sudiju i obavestili je o situaciji na terenu. U cilju ispravljanja ove sistemske greške, Ministarstvo traži da Sudski savet, Osnovni sud u Podgorici i Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Uprava policije, preduzmu sve radnje iz svojih nadležnosti u cilju utvrđivanja odgovornosti svih lica uključenih u ovaj događaj. Nadamo se da je Predsednik države Crne Gore bio upoznat sa svim ovim činjenicama (ali i brojnim drugim koje institucije zbog zaštite ličnih podataka porodice ne smeju iznositi u javnost) prilikom pomilovanja Boškovića i njegovog oslobađanja od izvršenja preostale zatvorske kazne. Sve institucije, pa i Predsednik države, prilikom donošenja odluka moraju postupati savesno, uzimajući u obzir sve činjenice i okolnosti slučaja. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja ovom prilikom, još jednom, iskazuje snažnu podršku žrtvama porodičnog nasilja i ograđuje se od ovakvih odluka Predsednika države. Takođe, pozivamo sve građane da poštuju sudske odluke i naglašavamo da T.B., shodno pravosnažnoj sudskoj presudi, mora omogućiti maloletnoj đeci da se viđaju sa majkom O.B. Uvek ćemo biti na strani pravde i pravičnosti, na strani žrtava nasilja, a posebno na strani dece koja su budućnost ove zemlje i koja zaslužuju odrastanje u nenasilnom okruženju - zaključuje se u saopštenju Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024