IZBORI U HERCEG NOVOM: Prvi rezultati potvrdili - Milo i DPS odlaze u istoriju! (FOTO)

Novosti Online/V.V.

09. 05. 2021. u 07:13 >> 23:48

U HERCEG Novom su završeni lokalni izbori i, prema prvim rezultatima, DPS Mila Đukanovića odlazi u političku istoriju.

ИЗБОРИ У ХЕРЦЕГ НОВОМ: Први резултати потврдили - Мило и ДПС одлазе у историју! (ФОТО)

Foto: Novosti

U sedam sati jutros  su bila otvorena sva biračka mesta, a na 51 mestu pravo izjašnjavanja imalo je 25.590 građana sa pravom glasa.

Novi saziv lokalnog parlamenta imaće 35, umesto dosadašnjih 34 odbornika.

Biračka mesta bila su otvorena do 20 sati, a izborni proces završen je, bez ikakvih incidenata, uz strogo poštovanje  epidemioloških mera.

23:48 Najubedljiviji poraz DPS očekivan, čekaju se konačni rezultati

-Prema rezultatima koji još nisu konačni Demokrate će sa koalicionim partnerima imati deset odborničkih mesta, Novska lista i DF po 7, DPS 6 a sa koalicionim partnerom u prošlom mandatu imao je čak 13 odbornika. Ovaj rezultat je nešto što je bila naša projekcija, nešto što smo očekivali, Herceg Novi je još jednom pobedio - poručio je Stevan Katić, lider koalicije "Ni lijevo ni desno – pravac Novi".

Prema njegovim rečima sada čekaju konačne rezultate i počinju pregovore za formiranje nove vlasti.

Foto: V. V.

23:40 Razgovori sa svima, sem sa DPS

Dr Tamara Vujović iz koalicije "Ni lijevo ni desno – pravac Novi" rekla je da će narednih dana razgovarati sa svima o formiranju nove vlasti, osim sa DPSom.

23:27 Novska lista: Imamo sigurnih sedam mandata

Dok se čekaju zvanični rezultati glsasnja u Herceg Novom, najveselija je atmosfera u prostorijama Novske liste. Čelnik ove građanske grupacije koja je hrabro i jedina samostalno izašla na izbore dr Savo Marić podsetio je da su kampanju vodili otvorenog srca I iskreno, nikoga nisu ubeđivali I potkupljivali I to su Novljani prepoznali.

- Imamo sigurnih sedam mandata ako bude više nećemo se ljutiti, našalio se dr Marić, a pad DPSa ocenio kao normalan sled događaja, posebno u Herceg Novom u kome je DPS gubio dve decenije.

Foto: V. V.

23:15 Poslednji udarac diktatorskom DPS režimu: Stevan Katić proglasio pobedu u Herceg Novom

Nosilac liste "Ni lijevo, ni desno - pravac Novi", demokrata Stevan Katić, proglasio je večeras pobedu na lokalnim izborima u Herceg Novom.

Katić je rekao da "Demokratska partija socijalista nestaje sa političke scene", prenele su podgoričke „Vijesti“.

- Neka se raduje Herceg Novi i čitava Crna Gora - rekao je Katić.

Foto: V.V.

Prethodno je lider Prave Crne Gore Marko Milačić saopštio da je prema projekcijama te stranke, koalicija "Ni lijevo, ni desno. Pravac Novi" osvojila 37,8 odsto glasova, odnosno 10 mandata.

DPS je u odnosu na rezultat iz 2017. pala za 30 odsto i ima ispod 3.000 birača u ovom trenutku i to je ključna poruka koju je Herceg Novi poslao - kazao je Milaćić.

Rekao je da je koalicija Za budućnost Herceg Novog i Boke osvojila 19,81 odsto glasova ili sedam mandata, koalicija "Evropski tim za Herceg Novi" okupljena oko DPS 19,1 odsto, odnosno šest mandata, Prava Crna Gora 5,1 odsto odnosno jedan i dva mandata, Novska lista sedam mandata i URA 8,13 odsto, odnosno dva mandata.

On je kazao da je ovaj rezulatat očekivan i da su to bile projekcije Demokrata.

22:45 DF zadovoljan rezultatima izbora

Nosilac liste "Za budućnost Herceg Novog i Boke" Ivan Otović kazao da je još rano pričati o načinu raspodele buduće vlasti.

Foto: V.V.

On je kazao da su u koaliciji zadovoljni rezultatima izbora.

- Glavna poruka izbora u Herceg Novom je da je DPS poslat u prošlost - rekao je Otović. 

21:10 Prvi rezultati izbora

Na 76 odsto obrađanih glasova, prema projekciji koalicije “Ni lijevo, ni desno - pravac Novi” ova lista je osvojila nešto više od 28 posto glasova, dok je koalicija “Evropski tim za Herceg Novi” osvojio 21 odsto, “Za budućnost Herceg Novog” - 19 odsto, Novska lista 19 , URA - 7 odsto i Prava - 4 odsto.

Na jednom manjem biračkom mestu DPS nije imao ni jedan glas, a sa prethodnih 12 pao je na osnovu dosadašnjih rezultana na osam mandata.

Na prvoj konferenciji za novinare Ivan Otović  nosilac liste Koalicije Za budućnost Herceg Novog i Boke saopštio je da će imati i mnogo bolji rezultat nego na lokalnim izborima 2017. Godine.

- Dan u Herceg Novom je protekao mirno. Ostvarićemo mnogo bolji rezultat nego 2017. godine. Idemo zajedno do još jedne velike pobede, kazao je Otović. Podsećamo, Koaliciju Za budućnost Herceg Novog i Boke čine DF, SNP i Radnička partija. 

Prema prvim nezvaničnim rezultatima koji su pristigli sa četiri biračka mesta, DPS ubedljivo gubi u Herceg Novom.

Na biračkom mestu Podi 2, gde je DPS tradicionalno dobro stajao, danas su osvojili 74 glasa, dok su ostali akteri izborne trke uzeli preko 350 glasova.

I na ostala tri biračka mesta, DPS je loše prošao, a dobar rezultat na svim tim mestima osvojila je Novska lista.

Dobar rezultat na tim biračkim mestima ostvarile su koalicije oko DF-a i oko Demokrata.

20:55 Izjave nosilaca lista

Dr Savo Marić, na čelu Novske liste koja je jedina samostalno  izašla na lokalne izbore, a prethodne četiri godine participirala u vlaszi, kaže da su dobro radili u prethodne četiri godine I to su I građani  prepoznali.

-Naša kampanja je bila izuzetno fer, korektna i maštovita, naišla  je na dobar prijem pogotovo kod mlađih sugrađana i mislim da rezzultat neće izostati.

Nosilac liste „Crno na bijelo – Može bokeški" dr Draško Rašković očekivao je da  građani masovno izađu na birališta i daju svoj doprinos da naš grad bude bolji, da bude evropski i zeleni grad. -Siguran sam da će svi učesnici svojim ponašanjem dati doprinos da izborni proces protekne onako kako dolikuje Herceg Novom, kulturno i civilizovano, jednom rečju bokeški, rekoa je dr Rašković.

Uz čestitke povodom Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope, nosilac liste  Evropski tim za Herceg Novi  dr Predrag Dabović istakao je da su  zadovoljni kampanjom.

- Vodili smo jednu pozitivnu kamapnju pa su I očekivanja  jako dobra i pozitivna.

Fer i korektne izbore ali i dobru izlaznost očekivao je i Milan Zarić – prvi na listi Pravi Novi –Marko Milačić

-Očekujem da će Novljani izaći u velikom broju. Herceg Novi i Novljani dali su veliki doprinos u odbrani svetinja i zaslužili su da ovo protekne u fer i korektnim uslovima, posebno na najveći dan u istoriji čovečanstva, Dan pobede nad fašizmom.

20:40 Neznatno manja izlaznost nego 2017. godine

Ulica u kojoj se nalaze gotovo svi izborni štabovi zatvorena je za saobraćaj.

Za saobraćaj je, iz bezbednosnih razloga, zatvoren i centar grada.

Demokratska Crna Gora saopštila je da je do 20 časova izlaznost 66,37 odsto ili 16.984 birača.

Izlaznost na lokalnim izborima 2017. godine do 20 časova iznosila je 66,95 odsto ili 16.689 birača.

20:00 Zatvorena biračka mesta

Bez tenzija, problema i nepravilnosti završen je izborni dan u Herceg Novom. Do 19 sati glasalo je 16 575 Novljana od 25 590 grašana sa pravom glasa. Očekuju se rezultati, a do tada tokom dana zabeležene izjave o očekivanjima na ovim lokalnim izborima.

Nakon što je jutros glasao predsednik Herceg Novog, nosilac izborne liste "Ni levo ni desno - pravac Novi", Stevan Katić, rekao je da će Hercegnovljani potvrditi  ono što su potvrđivali  i prethodnih godina, a to je ubedljiva pobeda  nad onim što smo imali u prethodnih 30 godina. Pitanje je samo  kolika će ta razlika da bude. Koalicija "Ni lijevo ni desno-pravac Novi Novi" očekuje ubedljiv trijumf, rekao je Katić.

Nakon dobro vođene i afirmativne predizborne kampanje i u koaliciji "Za budućnost crne Gore i Boke" očekuju izvanredan rezultat kaže Ivan Otović.

-Verujemo da će nam građani Herceg Novog pokloniti poverenje i sutra ćemo zajedno sa našim koalcionim partnerima već da počnemo da radimo na poboljšanju uslova života svih naših sugrađana i  da Herceg Novi krene, da razvija i oporavlja  prvo  turizam pa sve ostalo.

 - Svi treba da ispoštujemo svoju građansku obavezu i glasanjem za najbolje pomognemo da Herceg Novi vrati svoj sjaj. Taj sjaj se ogledao u nekom vremenskom periodu kada ja pamtim Herceg Novi kao umetnički, kulturni, stvaralački centar i taj sjaj ćemo vratiti - rekao je novinarima, nakon što je glasao u Bijeloj, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

19:35 Do 19 časova izlaznost 63,31 odsto

Demokratska Crna Gora saopštila je da je do 19 časova izlaznost 63,31 odsto ili 16.200 birača.

Novi presek biće saopšten u 19:30 sati. U međuvremenu iz analitičkog tima Prave Crne Gore obavestili su da je izlaznost do 17 sati 54,94 odsto.

18:10 Do 18 časova glasalo 58,70 odsto birača

Demokratska Crna Gora saopštila je da je do 18 časova izlaznost 58,70 odsto ili birača 15.021.

Foto: Novosti

Izlaznost na lokalnim izborima 2017. godine do 18 časova iznosila je 58,31 odsto ili 14.534 birača.

17:20 - Izlaznost do 17 časova

Analitički tim Prave Crne Gore u Herceg Novom saopštio je da je izlaznost u Herceg Novom do 17 časova 54,94 odsto.

Prema podacima Prave pravo glasa do 17 časova iskoristilo je 14.049 birača.

16.30 - Izlaznost do 16 časova

Analitički tim Prave Crne Gore u Herceg Novom saopštio je da je izlaznost u Herceg Novom do 16 časova 52,05 odsto.

Na lokalnim izborima u Herceg Novom do 16 sati glasalo je 13.319 glasača, odnosno 52 odsto, podaci su Opštinske izborne komisije (OIK).

- Nekih značajnijih nepravilnosti nije bilo. Makar ne onih koji bi uticali na regularnost izbora, što dokazuje da OIK nije do sada primila nijedan prigovor. Nadamo se da će tako ostati do 20 sati - kazala je predsednik OIK Mirjana Ivanović za agenciju Mediabiro.

15.00 - Izlaznost do 15 časova veća nego 2017. godine

Analitički tim Prave Crne Gore u Herceg Novom saopštio je da je izlaznost u Herceg Novom do 15 sati 47,8 posto, dok je 12.224 iskoristilo svoje pravo glasa.

Demokratska Crna Gora saopštila je da je do 15 časova izlaznost 47,75 odsto ili 12.219 birača.

Izlaznost na lokalnim izborima 2017. godine do 15 časova iznosila je 45,2 odsto ili 11. 273 birača.

13.45 - Istekao rok glasanja putem pisama

U 13 sati istekao je rok za zahteve da se građani na lokalnim hercegnovskim izborima izjasne putem pisama.

Koliko je takvih zahteva bilo znaće se pošto se prebroje glasovi, jer OIK dok traje izborni proces te podatke ne evidentira.

U OIK nisu stigle prijave nepravilnosti niti problema koji bi mogli da utiču na regularnost izbora, rekla je predsednica komisije Mirjana Ivanović.

13:30 - Izlaznost do 13 časova

Do 13 sati na lokalnim izborima u Herceg Novom izjasnilo se 10.089 građana sa pravom glasa.

To je 39,48 odsto od ukupnog broja birača, saopštila je predsednica OIK Mirjana Ivanović.

12:40 - Bez prijavljenih nepravilnosti

Predsednica Opštinske izborne komisije Mirjana Ivanović kazala je za TVCG da do 12 sati nisu imali prijavljenu nijednu nepravilnost. Naredni presek izlaznosti će saopštiti u 13 sati.

12:30 - Glasalo 8.542 ljudi

Demokratska Crna Gora saopštila je da je do podne izlasnost 33,38 odsto.

Prema podacima te partije, do 12 časova je glasalo 8.542 birača.

12:20 - Glasali Rašković i Dabović

Na biračkom mestu na Savini glasao je nosilac liste „Crno na bijelo-Može Bokeški" dr Draško Rašković, a na biračkom mestu Igalo 3 nosilac liste „Evropski tim za Herceg Novi" dr Predrag Dabović.

Foto: V.V.

 

11:45 - Glasao Stevan Katić

Aktuelni predsednik Herceg Novog, nosilac liste koalicije "Ni lijevo ni desno, pravac Novi" Demokratska Crna Gora, Stevan Katić, glasao je na biračkom mestu u Igalu.

Predsednik biračkog odbora Milorad Vuković potvrdio je kao i ostali sagovornici da  izborni proces teče bez problema, ima i zahteva za izjašnjavanje putem pisama, a podseća da se zahtevi mogu podnositi do 13 sati.

11:40 - Izlaznost do 11 časova

Prava Crna Gora saopštila je da je do 11 sati glasalo 25,08 odsto birača.

Iz Demokrata su naveli da je izlaznost do 11 sati 25,14 odsto, odnosno da su glasala 6.434 birača.

Podsećaju da je na lokalnim izborima 2017. do podne glasalo 29,58 odsto, odnosno 7.374 birača.

11:30 - Glasao i Savo Marić

Nosilac Novske liste Savo Marić glasao je u 11 sati u Igalu.

11.15 - Redovi na biračkim mestima

Na pojedinim biračkim mestima formirali su se redovi birača. Mnogi su poranili kako bi iskoristili svoje biračko pravo.

- Bolje da glasam ranije, da što pre osiguramo pobedu. Pokušaće DPS da ugura što više glasova, možda i naprave neki incident, sa njima se nikad ne zna na čemu si, kaže jedan od birača.

10.50 - Glasao Milan Zarić

Foto: V.V.

 

Milan Zarić, nosilac liste koalicije "Pravi Novi –Sloboda u našim rukama-Marko Milačić - Prava Crna Gora i Grupa građana Glas za naš Novi", glasao je na Toploj.

Izborni dan teče bez neregularnosti. Građani sve eventualne nepravilnosti koje se odnose na izborni proces mogu da prijave pozivanjem Kolcentra na broj 19820. Poziv je besplatan.

Foto: V.V.

 

10:15 - Glasalo 4.442 ljudi

Do 10 časova na hercegnovskim lokalnim izborima izjasnilo se 4.442 građanina, od 25.590 Novljana sa pravom glasa, informisala je predsednica OIK Mirjana Ivanović.

Prema njenim rečima za sada nije prijavljena nijedna nepravilnost.

Foto: V.V

 

10:00 - Glasali Krivokapić, Otović i Konjević

Na biračkom mestu u Bijeloj glasao je jutros premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Svoje pravo da se izjasni iskoristio je i nosilac liste "Za budućnost Herceg Novog i Boke" Ivan Otović. On je glasao na Srbini.

Foto: V.V.

 

Na Srbini su tri biračka mesta. Iz biračkih odbora kažu da nije bilo nepravilnosti, glasalo je oko sedam odsto upisanih birača i poštuju se epidemiološke mere.

Isto je i na biračkim mestima otvorenim na Toploj gde se izjasnio nosilac Miloš Konjević, predsednik Izvršnog odbora Novske liste i aktuelni potpredsednik Opštine Herceg Novi.

07:00 - Otvorena biračka mesta

Odziv je za sada osrednji, rekli su nam na biračkom mestu u Herceg Novom.

Prema rečima predsednice OIK-a, Mirjane Ivanović, zahteve za glasanje pismom, biračkom odboru na biračkom mestu, grašani mogu dostaviti  do 13 sati, a do 20 traje  izborna tišina.

U Herceg Novom, prema popisu iz 2011. godine, živi nešto preko 30 hiljada stanovnika od kojih se gotovo polovina, 49 posto izjašnjavaju kao Srbi.

Crnogoraca je 33 odsto, a Hrvata dva odsto, dok je Bošnjaka, Muslimana, Albanaca manje od jednog procenta.

Foto: Novosti

 

Na ovim izborima učestvuje šest izbornih lista.

Izborna lista “Novska lista - Naš grad, naš brod“, prva je na glasačkom listiću.

Na drugom mestu liste je koalicija „Evropski tim za Herceg Novi“, a na trećem „Pravi Novi, sloboda je u našim rukama“.

Koalicija „Za budućnost Herceg Novog i Boke“ je na četvrtom mestu, “Stevan Katić - Ni lijevo, ni desno. Pravac Novi“ na petom, a koalicija “Dr Dritan Abazović - Crno na bijelo - Može bokeški“ na šestom.

Pre nekoliko dana na jednom bilbordu u Herceg Novom nepoznate osobe ispisale su fašističku poruku "Srbe na vrbe."

Ovaj grafit uznemirio je stanovništvo, koje danas uglavnom odbija da govori o izborima.

Nosilac liste "Za budućnost Herceg Novog i Boke", koju čine Demokratski front, SNP i Radnička partija, Ivan Otović rekao je za "Alo" da je uveren da će ova lista na izborima napraviti odličan rezultat.

- Ponosno kažemo da smo deo srpskog naroda, da je naš maternji jezik srpski i da je naša Srpska pravoslava crkva - kaže Otović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)