PRESUDILI MILOVI SARADNICI: Negativno mišljenje Venecijanske komisije oko predloženih izmena tužilačkih zakona

V. K.

22. 03. 2021. u 05:50

VENECIJANSKA komisija usvojila je negativno mišljenje na predložene izmene tužilačkih zakona koje im je uputio ministar pravde Vladimir Leposavić.

ПРЕСУДИЛИ МИЛОВИ САРАДНИЦИ: Негативно мишљење Венецијанске комисије око предложених измена тужилачких закона

Foto DF

Članovi VK iz Crne Gore su bliski saradnici Mila Đukanovića - nekadašnji šef diplomatije Srđan Darmanović i bivši ministar pravde Zoran Pažin! U zvaničnom mišljenju VK navodi se da se mora poštovati sigurnost mandata aktuelnog Glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića. Dodaju da predloženi zakon nije usmeren ka pravnom uređenju već prema konkretnoj ličnosti aktuelnog prvog čoveka SDT-a.

Ovakav stav iznenadio je predstavnike nove vladajuće većine, pa je jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić pozvao rukovodstvo Skupštine Crne Gore da što pre stave na dnevni red i da se izglasaju tužilački zakoni koje je inicirao taj politički savez.

Zoran Pažin i Srđan Darmanović, Foto Novostu/ Univerzitet CG

- Venecijanska komisija u mišljenju nigde nije navela da predlozi DF-a nisu u skladu sa Ustavom i međunarodnom praksom. Podsećam da je, na primer, u Holandiji tužilaštvo deo izvršne vlasti, a mi smo ovde od sudske vlasti napravili četvrtu granu vlasti. Ne pristajemo da Crna Gora bude nečiji protektorat, a u VK sede bivši ministri Zoran Pažin i Srđan Darmanović - kazao je Mandić.

OSVETA

KAO primer neprofesionalnosti i "moguće zloupotrebe" funkcije glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je u dopisu Venecijanskoj komisiji navelo nedavni postupak koji je SDT pokrenulo protiv advokata, a za koji se veruje da je osveta zbog rušenja predmeta "državni udar".

Milan Knežević rekao je da smatra kako nije trebalo tražiti mišljenje VK, jer je ona ustavnim amandmanima omogućila aktuelnom vršiocu dužnosti vrhovnog državnog tužilaštva Ivici Stankoviću i glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću da zloupotrebljavaju funkcije.

- Ono što se desilo u subotu ne predstavlja iznenađenje, a ni obavezu jer je u pitanju savetodavno telo Saveta Evrope. Ovde postoji još jedan problem jer se VK svojim mišljenjem sa EK direktno sukobila, jer je u novoj metodologiji EK navela da se ne može nijedno poglavlje zatvoriti pre ispunjenja merila za 23 i 24. Kako ćemo zatvoriti ta poglavla sa ovako korumpiranim tužilaštvom? Kako ćemo to kad je Stankoviću istekao mandat? Ako krenemo ovom procedurom koju je predložila VK, lakše je smeniti generalnog sekretara UN nego tužioce u Crnoj Gori - kazao je Knežević.

- Činjenica da su Pažin i Darmanović članovi Venecijanske komisije jasno govori kako je mišljenje doneto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)