PREMIJER PROTIV, DF ZA PROMENE: Da li je posle lokalnih izbora u Nikšiću potrebno rekonstruisati Vladu Crne Gore

V. KADIĆ

17. 03. 2021. u 08:38

PAD sa vlasti Demokratske partije socijalista u Nikšiću, teško je pao lideru Milu Đukanoviću, dok je osokolio političke protivnike - pobednike parlamentarnih izbora 30. avgusta prošle godine.

ПРЕМИЈЕР  ПРОТИВ, ДФ  ЗА ПРОМЕНЕ: Да ли је после локалних избора у Никшићу потребно реконструисати Владу Црне Горе

Foto D. Milovanović/Arhiva

Iste noći dok je Nikšić slavio, iz Demokratskog fronta su se mogle čuti poruke da je sazrelo vreme za rekonstrukciju Vlade Zdravka Krivokapića i da njihovi kadrovi zauzmu ključna mesta u izvršnoj vlasti. Međutim, tako ne misli premijer.

- To je nepotrebno. Ova Vlada je posvećana građanima, pokazala da može, da zna, da je sposobna, radna i posvećena svim građanima Crne Gre. Šta treba više - pitao je premijer. -Ova Vlada je meritokratska, ona želi i pokušava da održi taj pristup i po tom projektovanom dubinskom, ajde uslovno rečeno, zapošljavanju, da vodimo računa da Crna Gora bude drugačija.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević ocenio je da su izbori u Nikšiću pokazali da su opravdani i legitimni zahtevi tog političkog saveza, da Vlada Crne Gore bude rekonstruisana.

Foto V. K.

- Pobedili smo predsednika države, predsednika Vlade i predsednika Skupštine, ambasade, koncern "Vijesti" i njihove NVO, ANB, policiju i sve nedirnute strukture starog režima. Za šest meseci od parlamentarnih izbora i tri meseca nakon velike prevare prilikom formiranja vlade, Demokratski front je pokazao da ima svoj politički prostor koji uspešno brani od 2012. Imamo svoju ideologiju, program, ideje i ljude i verne birače. Izbori u Nikšiću su pokazali da je Vlada u kojoj 90 odsto vlasti ima URA i vlasnici "Vijesti" neodrživa i da su zahtevi DF-a za rekonstrukcijom Vlade opravdani i legitimni - poručio je Medojević.

MILO VERUJE U SNAGU DPS

LIDER DPS, Milo Đukanović izjavio je da je snaga te partije nakon nikšićkih izbora respektabilna i da "onemogućava da nacionalizam i šovinizam ostvare svoj naum u Crnoj Gori", odbacujući poruke oponenata da mu je zadat "politički kraj".

Ne iznenađuje ga retorika protivnika koji, kako tvrdi, u njemu vide poslednju barijeru za ostvarivanje svog nauma - da Crna Gora ponovo bude plen "velike Srbije" i daodao da to traje već 30 godina.

- Sada je trenutak da jasnije definišemo proevorpsku plaformu i siguran sam da će se uz DPS naći i neke partije, uključujući i one koje danas čine vladajuću koaliciju, koje bi mogle prihvatiti i koje suštinski prihvataju Crnu Goru kao građansku državu, multietničko društvo i buduću članicu EU - naveo je Đukanović.

On je optužio Vladu Crne Gore što je DPS na izborima u Nikšiću imao bolji rezultat nego pola godine ranije na parlamentarnim izborima.

- Vlada nije očistila birački spisak od fantom birača, nije smenila Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, na čelo policije stavila čoveka lojalnog bivšeg premijeru, a nije bila u stanju da spreči masovnu kupovinu najsiromašnijih birača u Nikšiću preko Centra za socijalni rad, Crvenog krsta i NVO - ističe Medojević.

- Birački spisak ne da nije očišćen, već je i uvećan za 393 birača. MUP je najavio i proveru birača koji su upisani u birački spisak.

Jedan od čelnika DF naglašava i da je zaslugom Vlade, ali i kolega Demokrata, URA, SNP i drugih manjih stranaka, sprečena smena Katnića.

- SDT je ključna komponeneta mehanizma "siguran glas", jer sprečava krivični progon aktivista DPS-a koji čine teška krivična dela iz izbornog procesa - dodao je Medojević, ocenjujući da je Vlada Crne Gore pomogla i imenovanjem Zorana Brđanina za direktora Uprave policije, koji je lojalni kadar Duška Markovića i Veselina Veljovića!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)