POLICIJA ČEŠLJALA "ŠTABOVE": U atmosferi naraslih tenzija i incidenata Nikšić očekuje sutrašnje lokalne izbore

V. K. - S. Đ.

13. 03. 2021. u 18:10

NIJEDNI lokalni izbori do sada nisu dobili značaj regionalnog kao sutrašnji nikšićki.

ПОЛИЦИЈА ЧЕШЉАЛА ШТАБОВЕ: У атмосфери нараслих тензија и инцидената Никшић очекује сутрашње локалне изборе

Foto V. K.

Ovo je prvo izjašnjavanje posle državnih izbora održanih 30. avgusta prošle godine kada je pao režim Mila Đukanovića. Pravo glasa ima 58.440 građana, a učešće na izborima u drugom najvećem gradu u Crnoj Gori uzeće koalicija "Za budućnost Nikšića", "Mir je naša nacija", "Evropski tim za Nikšić" Mila Đukanovića, SDP, Građanski pokret URA i Narodni pokret.

Juče je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik podržao na izborima u Nikšiću koaliciju "Za budućnost Nikšića", okupljenu oko Demokatskog fronta.

Inače, predizborna atmosfera u Nikšću nije bila proteklih dana nimalo lagodna, čak je bila procenjena i kao "visoko rizična".

Tako je juče policija pretresla kuću jednog od navodnih kriminalnih klanova koji su se po nezvaničnim informacijama bavili finansiranjem nelegalnih izbornih aktivnosti. Akciju je sprovela Uprava policije u saradnji sa Operativnim timom za praćenje izbora u tom gradu. Iz Policije su saopštili da su pretresli kuću Rajka Baćovića Džegera.

Pre toga je procurila informacija da je izvršen pretres kuće pokojnog Ratka Bata Butorovića, u mesnoj zajednici Rastoci, a spominjana je veća količina novca, koja je, navodno, trebalo da završi kod "kupljenih" birača. Sestra pokojnog Ratka Butorovića demantovala je informaciju da je policija pretresla kuću njenog pokojnog brata. Ona se, kako tvrdi, tim povodom obratila policiji i načelniku kriminalističke policije Centra bezbednosti Nikšića.

Na izborima u nedelju prvi put će političke snage odmeriti koalicije "Za budućnost Nikšića", "Mir je naša nacija", "Evropski tim za Nikšić", SDP, Grđanski pokret URA i Narodni pokret. Aktuelna državna vlast sastavljena od koalicije Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA, namerava da potvrdi pobedu sa državnih izbora, dok DPS pokušava da sa Socijaldemokratama i Liberalnom partijom zadrži vlast u drugom po veličini gradu u Crnoj Gori.

PORFIRIJE: CRKVA CENI ŽRTVU NARODA

PATRIJARH srpski Porfirije primio je juče lidere Demokratskog fronta, Andriju Mandića i Milana Kneževića i istakao da visoko ceni njihovu ličnu i žrtvu celog vernog naroda u Crnoj Gori u borbi protiv "nepravednog i diskriminatorskog" Zakona o slobodi veroispovesti.

Kako je saopšteno iz SPC, Porfirije je istakao da se "otpor u pokušaju otimanja svetinja i druge crkvene imovine stopio sa borbom za očuvanje identiteta, pravoslavne vere, srpskog narodnog imena i kulture i da je sve što je naš narod tih meseci činio u Crnoj Gori, predvođen Crkvom, zadivljujuće".

Predizbornu kampanju u Nikšiću obeležili su brojni incidenti. U prigradskom naselju Kočani, tvrdom uporišu partije Mila Đukanovića, fizički je napadnut visoki funkcioner Demokatske Crne Gore Krsto Radović, a u drugom delu grada pretučen je Luka Trebješanin, sin Ace Trebješanina, brata od tetke Andrije Mandića, napadnuta je imovina Mušikića u Župi nikšićkoj od strane komita.

Foto Arhiva

Na društvenim mrežama pojavili su se prethodnih dana snimci na kojima se vide aktivisti DPS kako mašu novčanicama, a spekulisalo se da se za kupovinu glasova i otkup ličnih karata cena kretala od 150 do 300 evra, uz osnovne životne namirnice na seoskom području.

U Nikšiću će u nedelju biti pojačano prisustvo policije, a ako bude potrebe najavljeno je da će na raspolaganju biti i podrška iz ostalih crnogorskih mesta.

U Nikšiću je tradicionalno visoka izlaznost na izbora. Na parlamentarnim izborima prošle godine, 30. avgusta, izlaznost je bila 82,5 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina