FRONTOVCI PRAĆENI U STOPU: Kontrolno saslušanje v. d. direktora ANB Dejana Vukšića pred Odborom za bezbednost i odbranu

V. K.- S. Đ.

11. 03. 2021. u 06:34

RAD Agencije za nacionalnu bezbednost bila je tema sednice Skupštinskog odbora za odbranu i bezbednost koja je održana iza zatvorenih vrata.

ФРОНТОВЦИ ПРАЋЕНИ У СТОПУ: Контролно саслушање в. д. директора АНБ Дејана Вукшића пред Одбором за безбедност и одбрану

Foto MVP

Istovremeno je obavljeno kontrolno saslušanje vršioca dužnosti direktora ANB Dejana Vukšića, koje je trajalo šest sati, od kojih je dva i po sata čitao dokumentaciju!

- Mogu da poručim javnosti da imamo punu podršku iz Brisela, sa relevantnih adresa.

Ubuduće ćemo praktikovati da direktor ANB iznese sve relevantne podatke nadležnom odboru - kazao je Vukšić nakon sednice Odbora.

Predsednik odbora Milan Knežević, kazao je, za "Novosti", da je odbor detaljno informisan o sadržajima materijala iz krivične prijave protiv odgovornih lica u ANB, koja je podneta SDT. Na pitanje da li su on i Andrija Mandić godinama prisluškivani, rekao je da jesu i da je to i ranije isticao.

ISCRPNO Dejan Vukšić šest sati odgovarao na pitanja, Foto arhiva Novosti

- Druge detalje ne mogu saopštiti, zbog toga što je sednica bila zatvorenog tipa. O motivima praćenja mene i Mandića treba pitati Vesnu Medenicu, bivšu predsednicu Vrhovnog suda, koja je davala naloge za praćenje nas dvojice - dodao je Knežević.

Inicijativu za kontrolno saslušanje podneo je poslanik SDP Raško Konjević nakon informacije da je deo dokumentaicje u ANB-u o nezakonitom prisluškvanju tokom mandata prethodne Vlade uništen.

Tražićemo odštetu od države

Milan Knežević je saopštio da će se odazvati ako ga pozove SDT na saslušanje povodom prisluškivanja.

- Isto to će uraditi i moje kolege Andrija Mandić, Milo Božović, Marko Carević i Nebojša Medojević. Tražićemo odštetu od države zbog zloupotrebe službenog položaja od menadžmenta ANB, ukoliko se to dokaže - dodao je Knežević.

Član Odbora Boris Bogdanović bio je konkretniji.

- Zaprepašćen sam informacijama i dokazima u koje sam imao uvid i koje sam čuo tokom kontrolnog saslušanja v. d. direktora ANB-a Dejana Vukšića. Možda zato što sam mlad parlamentarac, možda zato što sam oštećeno lice, možda zato što nikada nisam imao uvid u ovakvu vrstu podataka, ali sam i oduševljen brzinom kojom je direktor ANB rasvetlio određene događaje i hrabrošću svedoka i pojedinih agenata NB da progovore o ovim činjenicama koje su danas bile predmet saslušanja - kazao je Bogdanović, dodajući, da to što su čuli govori "u kakvom su sistemu živeli i kakvu su hobotnicu pobedili na izborima".

INICIJATOR

POSLANIK SDP Raško Konjević je ranije uputio zahtev parlamentarnom telu, nakon što je Vukšić potvrdio da su pojedinici zaposleni u toj agenciji uništavali materijale, i da se radi o dokumentaciji o nezakonitom prisluškivanju i praćenju.

Odgovarajući na pitanje da pojasni na kakve je zaprepašćujuće podatke mislio, kazao je da je dovoljno reći da "smo živeli u Velikom Bratu".

- Gde je svaki vaš pokret praćen, gde je svaka vaša poruka otišla tamo gde nije trebalo da ode. Samo saznanje da se time bavila ANB je za mene zaprepašćenje - rekao je Bogdanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

VAŽIO JE ZA GOSPODARA CRNE GORE: Pamtiće se njegove reči sa Giškine sahrane - Ko je bio Brano Mićunović? (FOTO/VIDEO)