PRAVDA SE ZBOG SRPSKE, "KOSOVU" ČESTITA: Oštre reakcije u javnosti zbog ponašanja Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića

D. MILINKOVIĆ

28. 02. 2021. u 22:16

PRVI čovek nove vlade u Podgorici Zdravko Krivokapić ubacio je još jedan klip u točkove obnavljanja odnosa sa Beogradom, koje je tako zdušno obećavao u predizbornoj kampanji - čestitao je praznik lažnoj državi Kosovo!

ПРАВДА СЕ ЗБОГ СРПСКЕ, КОСОВУ ЧЕСТИТА: Оштре реакције у јавности због понашања Здравка Кривокапића и Дритана Абазовића

Foto FB

Tako bar tvrdi potpredsednik Vlade Dritan Abazović, koji je rekao da ne samo da je on uputio čestitku Prištini povodom dana nezavisnosti 17. februara, nego da je to učinio i crnogorski premijer:

- Ja sam čestitao, a čestitao je i premijer, preko državnog protokola, i to je lako naći. Kada je u pitanju (tzv.) Kosovo, ja nisam hteo da uđem u Vladu Crne Gore dok se ne potpiše sporazum koji je podrazumevao da se neće dirati pitanje nezavisnosti - poručio je Abazović.

Lider pokreta "Crno na bijelo" tako je reagovao na "prozivke" Nika Đeljošaja, predsednika Opštine Tuzi, da Prištini nije čestitao. Postavio mu je i kontrapitanje: Zašto predsednik Crne Gore Milo Đukanović ne objavljuje javno korenspondenciju sa Prištinom i da li mu možda sada to više nije važno, jer je u opoziciji, pa mu nisu potrebni glasovi manjina?

Za Andriju Mandića, lidera Demokratskog fronta, veliko iznenađenje je da je Krivokapić čestitao lažnoj državi:

- Iznenađeni su, verujem, i mnogi koji su podržavali Krivokapića na izborima i dali mu tu čast da predvodi koaliciju "Za budućnost Crne Gore". Pogotovo kada se uzme u obzir kako se Krivokapić odnosio kada je uputio čestitku Željki Cvijanović, povodom Dana Republike Srpske, i kada se dan kasnije pravdao da on u stvari ništa nije čestitao.

Mandić kaže da je ovaj Krivokapićev potez veoma opasna i loša poruka za one koji su tako snažno podržali promene u Crnoj Gori, a posebno najave zaokreta u spoljnoj politici:

- Dobili smo podršku građana, podjednako kako ja, tako i Krivokapić i mnogi drugi iz koalicije, jer je deo našeg izbornog programa bio i radikalan zaokret u odnosu na politiku Đukanovića, kao i izgradnja najboljih mogućih odnosa sa Srbijom. A oni se sigurno ne grade ako ovako, skriveno od javnosti, čestitate Kosovu i ako u svim elementima čuvate tekovine Đukanovićevog režima.

Zato je važno, smatra Mandić, da koalicija "Za budućnost Nikšića" osvoji apsolutnu vlast u ovom gradu i da više ne zavisi ni od čijeg ucenjivanja, niti od dobre volje Abazovića i njegovih saveznika.

Ni istoričara Aleksandra Rakovića ne čudi poslednji potez Krivokapića, imajući u vidu da se, kako kaže, sramnim septembarskim sporazumom obavezao da će poštovati jednostranu proglašenu secesiju albanskih separatista na KiM:

- Veliko je razočaranje ova vlada kada je reč o Srbima. Krivokapić je čovek koji reaguje na pritiske, i to na vrlo slabašne. On je očigledno čovek kolebljive prirode. Kada je povukao čestitku RS, čule su se i šale da li će sad povući i čestitku Novaku Đokoviću za pobedu na Australijan openu.

HOĆE DA UVEDU SRBO-CRNOGORCE

ISTORIČAR Raković ukazuje na veliku opasnost od toga da se pred sledeći popis u Crnoj Gori uvede neka tzv. crnogorsko-srpska nacija, gde bi možda i premijer Zdravko Krivokapić bio jedan od nosilaca tog identiteta:

- On ne zna šta je, muči se da bude Srbin. Za razliku od Abazovića, koji zna da je Albanac i štiti njihove interese, Krivokapić i još nekolicina ljudi koji su bez podrške naroda, ali iz senke upravljaju premijerom, imaju nameru da instaliraju tu novu naciju, koja bi pod kapom crnogorstva, zajedno sa starom crnogorskom nacijom u stvari svela Srbe ponovo na nacionalnu grupu koja nije najbrojnija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)