ИМАЛИ И "СВОЈ" ГРАД У "СРЦУ" ОБРЕНОВИЋА! Мало познате разгранате везе Карађорђевића у Рудничко-таковском крају

Милорад Бошњак

17. 05. 2021. у 11:20

ДВА века трају контроверзе о улози чланова династије Карађорђевић у рудничко-таковском крају, завичају, колевци и "срцу" супарничке династије Обреновић, епицентру стварања модерне Србије.

ИМАЛИ И СВОЈ ГРАД У СРЦУ ОБРЕНОВИЋА! Мало познате разгранате везе Карађорђевића у Рудничко-таковском крају

Фото Архива

Владарски Обреновићи иза себе су у њему оставили државничке трагове.

Али и владарски дом Карађорђевића!

Свој рад о тој повесници Карађорђевића, историчар Александар Марушић, директор Музеја рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу, уступио је "Новостима".

- Везе Карађорђевића и овог краја датирају од 1803. када, иза Светог Илије, Карађорђе шаље изасланика Гају Пантелића Милану Обреновићу у Брусницу (данашње предграђе тада непостојећег Милановца) и зове га у устанак против Турака. Милан, угледни трговац, беше опрезан. Поручио је да њему "није нужда, ако је Ђорђу". Кад се уверио да припреме буне одмичу, Милан јавља: "Ја ћу пристати, али ће врло мучно бити: тежи ћемо рат заратити и млого ћемо муке видити. Али не може друкче бити. Оћу пристати, нећу Србина изневерити, и поздрави ми Ђорђа да ћу га послушати" - цитира Марушић део Пантелићевих "Сећања".

Александар Марушић, Фото М. Бошњак

КРАЉ ПЕТАР И МИЛАНОВАЦ

- ОД Мајског преврата 1903. обновљене су везе Карађорђевића и завичаја Обреновића. Тако 17. септембра 1905. краљ Петар и син престолонаследник Ђорђе посећују Милановац и Рудник. Краљ апелује на слогу народа: "Ми треба да гледамо једни у другима синове исте Отаџбине, који јој сви подједнако добро желимо, да у начелним разликама видимо само разне путеве, да се до тога општег добра дође".

Краљ и др Коста Динић, рођен у Брусници 1854, били су пријатељи, саборци из буне против Турака 1875. у Босни и Херцеговини. Након Мајског преврата, др Динић постаје лични лекар краља Петра, до своје смрти 1907.

КЊАЗ Милош Обреновић, рад Морица М. Дафингера, Фото Архива

Милан окупља угледнике Рудничке нахије. Прилазе му: из Луњевице Никола Милићевић (деда касније краљице Драге Обреновић), Никола и Јоксим Карамарковић, Лазар Мутап из Прислонице, Милић и Стефан Дринчић (Теочин), Арсеније Лома (Драгољ), Јован Лазић из Сврачковаца... Устаничко језгро овог дела Београдског пашалука!

- Миланово име није на списковима учесника последњих договора пре избијања устанка, ни на збору у Орашцу фебруара 1804. Карађорђе шаље побуњеничка писма широм Србије.

Пето писмо шаље Милану, Милићу Дринчићу и Мутапу: да опколе Турке у Чачку и на Руднику, уз поруку да ће врло брзо лично ударити на Рудник.

У марту 1804. на Руднику српски вожд и "трговац Милан из Бруснице" договарају ослобађање те стратешке вароши. Миланови устаници су након три дана крвавих борби освојили Сали-агино утврђење Рудник - наставља наш саговорник.

ПРИНЦ ЂОРЂЕ ДОШАО ПО КАЗНИ

ОД трагедије са ордонансом Колаковићем, принц Ђорђе део 1909. проводи у Милановцу, по казни! Станује у кући апотекара Светолика Белића. У аутобиографији бележи, да су мештани према њему благонаклони, али да се не може навићи на наочиту малу варош, да су га официри дочекали срдачно, да му се расположење нагло поправља, кад се народ, обавештен да принц долази по казни, солидарисао с њим, а не са владом, на чији је предлог кажњен.

КНЕЗ Александар Карађорђевић, рад Уроша Кнежевића, Фото Архива

Чин војводе Карађорђе Милану додељује као устаничком прваку Рудничке нахије. Договарају се да Карађорђе буде кум Милановом полубрату по мајци Милошу Теодоровићу (касније Обреновићу) и Љубици Вукомановић. Тако су се две династије окумиле.

- Свадба крајем априла 1804. у Брусници, српски вожд кум, стари сват Мутап, ручни девер Никола Луњевица. Милош није имао свој дом, па је Љубица доведена у кућу војводе Милана.

Карађорђе у Брусници крсти Милошевог сина и кћер: Петар и Петрија, том Милошевом првенцу даје име свог оца. Знак покајања због свог оцеубиства?! Карађорђева ћерка Сара Бојанић на Аранђеловдан 1830. (он је тад већ 13 година био мртав, по налогу кнеза Милоша!) у Пожаревцу крсти Милошевог четвртог сина Теодора и обнавља кумство.

- Милан је до конца 1809. вождов човек од највећег поверења. Односи се хладе јер Милан прилази вождовој опозицији. Милан умире у руском војном стану у Букурешту децембра 1810, за што је неосновано оптужен Карађорђе - објашњава Марушић.

ПОСЕТЕ УЈЕДИНИТЕЉА

ЈУГОСЛОВЕНСКИ суверен Александар Карађорђевић Ујединитељ обилазио је Горњи Милановац, имао ту пријатеље. Кад је на фронт упућен 1.321 ђак Скопске подофицирске школе и сваки унапређен у каплара, краљ им 17. новембра 1914. у Милановцу држи говор: "Ни корак назад!"

По окончању Великог рата долазио је још два пута. Током посете 24. новембра 1926. непланирано је обишао гимназију, а 7. маја 1933. он и цео политички врх Краљевине присуствују освећењу нове школе у Милановцу. Обећану нову посету спречава атентат на њега у Марсељу 1934. Августа 1936. краљица Марија борави у Милановцу, вози лично свој ауто, изазива овације грађана.

Сачувана је тапија из 23. јуна/5. јула 1812. на "башту са воћем на Руднику, коју је за 40 гроша купио Милош војвода Обреновић, оверио печатом Верховни вожд народа сербскаго Георгије Петровић".

ВОЖД Карађорђе, дело Паје Јовановића, Фото Архива

Следе: пропаст Карађорђевог устанка, десетине хиљада узалуд изгинулих Срба, његово бекство па убиство... Власт од Обреновића 1842. преузима Карађорђев син кнез Александар.

Обновљене су везе Карађорђевића и завичаја Обреновића. Нови владар оснива нову варош, Деспотовицу, данашњи Горњи Милановац.

- Брусница, седиште Рудничке нахије, развијала се на узаном простору. Кнез Александар Карађорђевић 5/17. јануара 1853. издаје указ о њеном премештању на Дивље поље. Регулациониони план, један од првих у Србији: улице под правим углом, означена места за јавне и приватне зграде! Кнез избегава замке династичког ривалства, поштује завичајна осећања грађана Бруснице - пише Марушић.

Кнез одбија предлог Државног савета да расформира руднички округ. Септембра 1857. посетио је варош Деспотовицу. Председнику општине Вују Васићу дарује сто својих дуката за градњу цркве. Тома Вучић Перишић се 9. маја 1858. уговором обавезује да улаже 3.000 дуката за њу. Овај моћник, противник и креатор протеривања кнеза Милоша из Србије 1839, жели да са супругом Агнијом сазида ту задужбину.

Општина му се, као дародавцу, обавезала на годишње камате од 240 динара, док је жив. Светоандрејска скупштина враћа Обреновиће на трон, Вучићев фонд остаје неискоришћен у ту сврху. Из живота брзо нестају он, па Милош.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)