И БОДЉЕ ВОЛИ ЗБОГ ЦВЕТОВА: Новица Јањић (74) из Ћуприје има највећи стакленик са кактусима у Србији

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

14. 05. 2021. у 08:25

КОЛЕКЦИЈА од око 5.000 кактуса и сукулената, међу којима је око хиљаду врста, у највећем стакленику у Србији од 200 квадрата, и расадник "Норка" са више од 300 врста четинара, лишћара и цвећа, на Везировом брду надомак Ћуприје - понос су Новице Јањића (74).

И БОДЉЕ ВОЛИ ЗБОГ ЦВЕТОВА: Новица Јањић (74) из Ћуприје има највећи стакленик са кактусима у Србији

Фото З. Глигоријевић

Овај заљубљеник у биљке с бодљама и, како оцењује, најлепшим цветовима - после орхидеја - има не само најстарије кактусе у Србији, већ је по броју врста међу неколико најјачих узгајивача. Поред ретке врсте трихоцеријус, високе 4,5 метра, поносан је и на ехинокактусе грусоне, старе 43 године, који су први пут цветали после више од три деценије...

- Код мене је организовано чак 14 сусрета кактусара, са по 120 људи - каже Јањић који је кактусе заволео јер су му деловали ванпланетарно и још га опчињавају. Неки су стари 30 година, а једва да су нарасли 34 милиметра, док се други за 12 месеци увећају и за пола метра. Чувају се читаве године, за само 15 дана цветања...

- Одрекао сам се цивилизацијског живота и последњи пут сам на одмору био 1994. Живим у расаднику, а пејзажну архитектуру сам завршио са 30 година. Истим путем је пошао и мој син Драгослав, који ми помаже са Александром Јевтићем - закључује Јањић.

Фото З. Глигоријевић

МЛАДЕНЦИ

ОДНЕДАВНО су младенци почели да купују кактусе и да их поклањају гостима на венчању, а неки долазе на његово имање од два хектара да би се фотографисали код језерцета са локвањима, јер имају чаробне цветове. Комшије из Поморавља махом узимају саднице четинара, лишћара и цвећа.

- Имам чак 17 врста божура, а досад сам у туђим двориштима ручно засејао 700 хектара травњака и засадио небројено стабала - поносан је Јањић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)