НА ВИДОВДАН У НОВОМ ДОМУ: При крају радови на кући борца са Кошара Мије Ђидића из Милентије код Бруса (ФОТО)

С. БАБОВИЋ

13. 05. 2021. у 09:20

КРОВНА конструкција постављена је на нову кућу Мије Ђидића (43), тешко оболелог војника са Кошара, који са мајком Видосавом живи у трошном дому у селу Милентија код Бруса.

НА ВИДОВДАН У НОВОМ ДОМУ: При крају радови на кући борца са Кошара Мије Ђидића из Милентије код Бруса (ФОТО)

Фото С. Бабовић

У хуманитарној организацији "Градитељи мира" из Крушевца наводе да су људи добре воље приложили чак 1.080.471 динар, што је довољно да се доврше сви груби радови и нова кућа стави "под кров".

- Нисам очекивала да ће све овако брзо да иде, нисам се надала, јер су радови почели 14. априла - прича за "Новости" Видосава Ђидић, која од смрти мужа 1998. године сама и све теже брине о болесном сину.

- Имали смо много среће. Обишли су нас добри људи и Мијини саборци са Кошара, после су се и остали укључили да припомогну. Хвала свима неизмерно!

Мајка је са сином живела у старој, неусловној кући, а нову су започели деведесетих година.

Никада је нису завршили и давно су изгубули наду да би могли да добију пристојан дом.

АКЦИЈА "ЗА НАШЕГ ХЕРОЈА"

ВИДОСАВА са сином Мијом Ђидићем живи од свега 12.000 динара социјалне помоћи. Прикупљање средстава за градњу куће још траје, а динарски рачун у акцији "За нашег хероја" 160-382562-94. Организатори добротворне кампање обећавају да ће свим донаторима уручити захвалнице када се Ђидићи буду усељавали у нови дом.

Бобан Остојић, ратни војни инвалид, водник прве класе у пензији, под чијом је командом Мија и био на Кошарама 1998, каже да није могао да остане равнодушан према судбини свог некадашњег војника. Отуда је покренута и цела акција да се помогне Ђидићима. Удружење "На бранику отаџбине", више хуманитарних иницијатива, Општина Брус, почели су да сакупљају донације за градитељски подухват. Из општинског буџета издвојено је додатних 100.000 динара, радници ЈКП "Расина" учествовали су у припреми градилишта. Одазвали су се и многобројни ветерани па су неки донирали материјал, а други мајсторске услуге.

- До 7. маја је прикупљено довољно да се око пола милиона динара плати материјал, извођачу је плаћено 240.000 динара, остало је за радове још око 330.000 динара - наводи Верољуб Смиљковић, председник ХУ "Градитељи мира" из Крушевца. Имамо и прилив са девизног рачуна, банка ужурбано ради да и тај новац буде на располагању у наредних 10 дана. Циљ нам је да до Видовдана кућа буде усељива, да се настави са опремањем столарије и санитарија, да се прикључе вода и струја, заврше фасадни радови, као и фини радови у унутрашњости.

"Новости" прате судбину Мије Ђидића од првог апела његових сабораца да му се помогне. Мија се борио на Космету, а сукоби са терористичком ОВК затекли су га на редовном одслужењу војног рока. Још у време одсуства показивао је знаке обољења. Данас има више психијатријских дијагноза које указују на посттрауматски стрес. Тешко комуницира. Мајка га купа и храни.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)