ПОТКОПАВАЈУ НАМ ТЕМЕЉЕ И ОПСТАНАК: Фирма у власништву Албанца својим грађевинским радовима угрожава кућу породице Миљковић у Липљану

Д. ЗЕЧЕВИЋ

11. 05. 2021. у 10:52

И ПОРЕД налога грађевинске инспекције да темељи које копају морају бити удаљени најмање четири метра од куће Момчила Миљковића, Србина из овог места, у суботу у касним вечерњим сатима, грађевинска фирма "26. мај", чији је власник Албанац, почела је са ископавањем темеља за изградњу, највероватније, стамбене зграде. Овим радовима за нови објекат, који је истовремено недалеко и од српске цркве, поткопавају се темељи породиче куће Миљковића у овом граду на централном Космету.

ПОТКОПАВАЈУ НАМ ТЕМЕЉЕ И ОПСТАНАК: Фирма у власништву Албанца својим грађевинским радовима угрожава кућу породице Миљковић у Липљану

Српска породица страхује да ће им се кућа урушити / Фото Приватна архива

- Иако смо случај у више наврата пријавили и полицији и грађевинској инспекцији која је наложила да радови не смеју бити близу куће, односно да темељи морају бити удаљени четири метра у случају градње мањег објекта и шест до седам метара у случају изградње зграде, власник парцеле на којој је планирао изградњу зграде почео је радове тик уз нашу кућу. Тако не само да нам угрожавају кућу већ и опстанак моје породице. Овим радовима они смишљено поткопавају наш останак у Липљану - каже за "Новости" Момчилов син Ненад Миљковић (40), отац три малолетне кћерке.

Осим са ћеркама, Ненад у тој кући живи са супругом, родитељима и братом. Напомиње да га је поменути Албанац из Злокућана у Дреници својевремено, када је одбио да се сагласи са радовима, провоцирао на све начине, а пре свега слањем малолетне албанске деце да камењем гађају стакла на његовом маркету и да му је претио када је фотографисао радове.

- Мој брат припрема тужбу због нелегалних радова које овај Албанац изводи и наставићемо да се боримо свим правним средствима - додаје Ненад.

Наглашава, такође, да је забринут за сопствену безбедност и безбедност породице. И док истиче да нема намеру да се сели из Липљана, Миљковић сматра да се на овај начин шаље порука преосталим Србима у Липљану да се и они иселе и да су ту непожељни.

ОД 7.000 СРБА ОСТАЛО СТОТИНАК

У ЛИПЉАНУ је до 1999. године живело 7.000 Срба и око 1.000 Албанаца, док је сада у граду више од 10.000 Албанаца и свега неколико стотина Срба који су свакодневно изложени притисцима и шиканирању. На месту некадашњих приземних кућа саграђене су вишеспратнице док центар града заузимају продавнице и тржни центри. Срби су углавном концентрисани у, како је зову, Српској улици око Цркве светих Флора и Лавра на улазу у град.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)