КИКИ ЋЕ ДИРИГОВАТИ ПЛАСИДО ДОМИНГО: Кристина Васић, деветогодишња девојчица из Параћина, на велика врата улази на светску музичку сцену

Зорана Рашић

07. 05. 2021. у 11:26

МУЗИЧКИ драгуљ из Параћина, српско саксофонистичко чудо, мала Кенди Далфер и Принцеза од саксофона...

КИКИ ЋЕ ДИРИГОВАТИ ПЛАСИДО ДОМИНГО: Кристина Васић, деветогодишња девојчица из Параћина, на велика врата улази на светску музичку сцену

Фото Приватна архива/ЕПА

Тако Кристину Васић, деветогодишњу девојчицу из Параћина, представљају врхунски европски музичари, организатори једног од најпознатијег међународног такмичења које се годинама одржава у Будимпешти под називом "Виртуози В4+". Раскошним звуком саксофона она је у децембру прошле године блистала на сцени пред међународним жиријем и вишемилионским телевизијским аудиторијумом. Њено сребро, као представнице Србије, засијало је попут злата.

Неколико месеци касније ентузијазам најмлађе учеснице и заштитног лица "Виртуоза", фаворита публике у финалу, ни у назнакама се не стишава. Напротив. Уз огромну подршку родитеља, Бобана и Милице, Кика свакодневно вежба. Припрема се за велике међународне наступе који је очекују на јесен. Домаћа такмичења уживо одложена су због короне. У међувремену, "одувала" је две прве онлајн награде и пријавила се за такмичење у Москви.

Подршка са родитељима и братом, Фото З. Рашић

Гала концерт који је требало да буде у Будимпешти, а на који је позвана, одложен је за септембар. То је први значајан наступ у низу који је очекују на међународној сцени.

- Једва чекам да одлетим за Дубаи у децембру и тамо наступам у оркестру којим диригује Пласидо Доминго. Не, немам трему кад свирам, али кад ми се Доминго обратио у Будимпешти после суперфинала, остала сам без текста - потврђује нам Кристина, која је пред чувеним тенором и диригентом свирала у Мађарској.

Труд умеће стекла са наставником  Томиславом Милосављевићем, Фото Приватна архива

У Дубаију, на самиту светских лидера, она ће 20. децембра наступити у програму на главној сцени. Пре тога, у септембру, биће учесница поменутог гала концерта, а крајем тог месеца свираће у Стразбуру у згради Европског парламента. Ту ће имати соло тачку. То су два највећа Кикина концерта у овој години, којима треба додати још један наступ у Будимпешти почетком децембра.

- "Виртуози" шаљу своје звезде да увеличају различите светске догађаје, па отуда и ови наступи. Кристина ће путовати са мајком, а превоз и смештај плаћени су за све концерте. Чак ће добити и хонорар који иде у касу за куповину професионалног саксофона. Нови "селмер" кошта између 7.000 и 8.000 евра, па ако Кика музиком не привуче неког спонзора, покушаћемо да купимо бар половни. Засад, свира на школском инструменту јер иде у други разред музичке школе. Вежба са својим наставником Томиславом Милосављевићем, који је сад у пензији, али је апсолутно заслужан за све њене успехе. Он јој је први и ставио саксофон у руке - прича, за "Новости", отац Бобан.

НЕМА ШКОЛЕ ЗА ТАЛЕНТЕ ДУВАЧЕ

У СРБИЈИ у Ћуприји постоји школа за таленте за гудачке инструменте, али не и за дуваче, нити постоји посебан програм школовања за ту надарену децу.

- Никако не уклапамо школу и музику, а Кристина иде у трећи разред. Страшно ме боли кад видим неразумевање и поред толиког нашег труда да испоштујемо и школу и инструмент. У једном моменту нешто увек мора да трпи, па се љуте или учитељица или наставник саксофона - каже Кристинина мајка Милица.

Генетика несумњиво игра велику улогу у раскошном таленту ове девојчице јер је њена мајка, Милица Пошарац Васић, клавирски сарадник у истој школи. Тако је Кика још у мамином стомаку слушала децу која свирају тај инструмент уз пратњу клавира. Касније је све била њена упорност и жеља, што је довело до прве међународне награде. Освојила ју је већ са шест година и постала најмлађи награђивани саксофониста на Балкану. Кристинин "пут до звезда", није, међутим, без трња, па тако и њена слава има тамнију страну.

- Од кад је Кика пре неколико месеци постала позната, комшијама је одједном почело да смета кад вежба код куће. А свира од своје четврте године и тада им није сметало. Сад нас пријављују за узнемиравање иако поштујемо кућни ред, не узима у време дневног одмора саксофон у руке. Због тих пријава, полиција нам бар једном недељно долази на врата.

Кристина мора да вежба бар два-три сата сваког дана. Има и онлајн часове са професором Габором Бунфордом са Академије уметности у Новом Саду. Са једне стране, сви је хвале, а са друге, не дају јој да вежба. Плаћаћемо казне ако треба, ићи ћемо и на суд! Свашта ћемо да издржимо и да истрпимо, али Кристина никад неће престати да свира и поред свих притисака које трпимо - износе "Новостима" своју муку родитељи.

А Кика не пропушта да нагласи да треба још више да вежба.

- Многа такмичења су преда мном, морам још више да се трудим. Свирам класику, учим и наша кола, али највише волим џез. Да бих могла да се дружим и причам са другима на концертима, идем на часове енглеског. И никад нећу да одустанем од тога да будем најбоља саксофонисткиња на свету! 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)