ОД ЗАГАЂЕНЕ ВОДЕ НАПРАВЕ - ЧИСТУ! "Новости" у Крушевцу, у најмодернијој фабрици за пречишћавање отпадних вода у Европи

Софија Бабовић

05. 05. 2021. у 10:52

ЗАПАДНУ Мораву код Крушевца од поплава штити насип, али се јединствена одбрана моћне реке одвија северно од трасе будућег дигиталног ауто-пута Појате - Прељина, у најмодернијој фабрици за пречишћавање отпадних вода у Европи.

ОД ЗАГАЂЕНЕ ВОДЕ НАПРАВЕ - ЧИСТУ! Новости у Крушевцу, у најмодернијој фабрици за пречишћавање отпадних вода у Европи

Фото С. Бабовић

На 5,1 хектар изграђен је 41 објекат, чији су темељи положени у јесен 2017. године. Данас, комплекс најсавременијег постројења не само да прерађује више од 21.000 кубика воде, што је дневни просек по сувом времену, већ се дешавало да "исфилтрира" и око 45.000 кубика сирове воде, и јединственим поступцима соларног сушења добије око 400 кубика осушеног муља, који се спаљивањем може трансформисати у топлотну енергију, а већ се користи за производњу електричне енергије.

Управо је соларно сушење муља само једна од бројних карактеристика крушевачког постројења, коју нема ниједно друго у Србији. Иако је комплетан рад строго аутоматизован, знање стручњака и вештина упослених радника су неопходни. Машину, ипак, мора да контролише човек. Технолог Драгана Грандић Алексић из Службе за процесно управљање објашњава нам и како.

Фото С. Бабовић

- Отпадне воде нам стижу из три колектора, које су у принципу комуналне, али има и индустријских, које оптерећују биохемијске процесе у постројењу. Фабрика има три линије (фазе): линије воде, муља и биогаса. Кроз фазе, ми обављамо механичко-биолошко-хемијски третман: прво се путем грубих и финих решетака, затим песколова и мастолова и финалних таложника ради сепарација отпадне воде и отпадног муља. Отпадна вода иде на даље пречишћавање у базене са активним муљем. Ту нам помажу и микроорганизми.

Процес Драгана Грандић Алексић, Фото С. Бабовић

Смањују се органска оптерећења, концентрације азота и фосфора и наш "производ" након финалне дезинфекције испушта у реку.

Третман обраде муља посебна је прича, јер након угушћавања и збрињавања, подразумева анаеробну дигестију: муљ у дигестору "ври" 21 дан на температури од 40 степени. Тако се ослобађа биогас, који се даље складишти у резервоар и путем гасног генератора (један од свега два у Србији) претвара у електричну и топлотну енергију. Соларно сушење се обавља у великом стакленом објекту (на слици), попут стаклене баште, са пет одвојених плоча величине 90 са 12 метара: машине ту окрећу и суше муљ како би изгубио што више влаге.

Фото С. Бабовић

- Задати параметри по пројекту су били да након третирања од муља добијамо од 60 до 70 одсто суве материје, а ми успевамо да у летњим месецима при високим температурама произведемо и до 95 одсто, чиме смо превазишли и сопствена очекивања - наглашава саговорница "Новости".

- Тако осушен муљ има својства лигнита, која се могу користити као енергент након спаљивања. Производња биогаса одвија се у трећој линији. Одатле је створена могућност добијања топлотне и електричне енергије.

Крушевачко постројење потрошач је око 570 киловата по сату електричне енергије. Путем гасног генератора максимално може произвести око 370 киловата на сат, у просеку - 300.

Владимир Милосављевић, Фото С. Бабовић

 

Рачуница је јасна: од 50 до 55 одсто сопствених потреба за струјом фабрика производи сама.

А осушени муљ би ускоро требало да буде транспортован у цементаре у Поповцу и Беочину, како би га даље и они користили након спаљивања.

Могућности које има ова "паметна" фабрика су изузетне. Једини у Србији имају и уређај RTC (real time control), који у сваком тренутку даје податке о пе-ха вредности воде у базенима, висину температуре, концентрацију амонијака, нитрата и ортофосфата. Драганин колега технолог Младен Николић напомиње да уз помоћ специјалног СКАДА "Сименс система", оператер у фабрици са свог рачунара или чак мобилног телефона може да контролише цео процес!

Фото С. Бабовић

- Уколико дође до било каквог застоја, СКАДА оператери предузимају одређене мере по протоколу, а уколико не успеју, обавештавају процесне инжењере, службу одржавања који даље предузимају кораке - објашњава за "Новости", Младен Николић, млад технолог постројења.

- И да, једини имамо посебан биофилтер за уклањање непријатних мириса: уз помоћ коре дрвета ти мириси се одмах неутралишу на уласку отпадних вода у наше постројење.

ОДБРАНА ЈЕЗЕРА ЋЕЛИЈЕ

КРУШЕВАЦ поред Фабрике за пречишћавање отпадних вода има и модерну Фабрику за прераду воде у Мајдеву, где се од воде из акумулације "Ћелије" добија најчистија вода за пиће. И ово није крај: изградња постројења за пречишћавање била је предуслов за дефинисање пројекта прикупљања и одвођења отпадних вода са територија Брус и Блаце, чије су реке главни загађивачи језера. Недавно је потписан споразум са овим општинама и Општином Александровац о изградњи мањих постројења за пречишћавање на рекама Расина и Блаташница. Захваљујући модерном СКАДА систему у крушевачком постројењу, могућа је и директна контрола рада будућих постројења на ове две реке, а муљ ће се камионима транспортовати до Крушевца на даљу обраду.

У лабораторији постројења само се са линије воде дневно узима у обзир чак 55 физичко-хемијских парематара, са линији муља - 86, док је у плану и велика инвестиција - куповина гасног анализатора. Откако је фабрика прорадила у пуном капацитету, све анализе надлежног Завода за јавно здравље Крушевац показују да процес ефикасности пречишћавања отпадних вода у скоро свим параметрима прелази 95 одсто!

- Пројекат "Постројење за прикупљање и пречишћавање отпадних вода" највећа је и најзначајнија капитална инвестиција у Расинском округу, која је подразумевала градњу 63 километра колекторске и канализационе мреже и изградњу самог постројења за пречишћавање отпадних вода - напомиње за "Новости", Владимир Милосављевић, директор ЈКП "Водовод - Крушевац".

ПРЕРАДЕ 526 ЛИТАРА У СЕКУНДИ

КАПАЦИТЕТ прераде отпадних вода је 90.000 еквивалент становника, укључујући и привреду, са могућношћу проширења на 120.000 становника. Прерада отпадне воде пројектована је на 526 литара у секунди. "Иза капија" најмодерније фабрике ове врсте у Европи су поред централних објеката са базенима и прерађивачима сировине и бројни помоћни и пратећи објекти (радионице, магацини, трафои са дизел-агрегатом, цевни развод воде, канализације, расвета, административна зграда, портирница, магацини).

- Укупна вредност целог пројекта била је 23,8 милиона евра, финансиран је новчаним средствима КФВ Немачке развојне банке са роком отплате од 12 година, где од укупног износа кредита 95 одсто средстава отплаћује Влада Републике Србије, а пет одсто - наш водовод. Постали смо регионални лидери за праћење иновативних решења у процесу рада снабдевања водом за пиће и одвођењем и пречишћавањем отпадних вода. Улагањима у очување природних ресурса и смањење лошег утицаја на здравље људи, Крушевац се сврстао у ред еколошких градова Европе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)