ДЕДА ЂОРЂЕ НА ФИЛМУ: Премијера документарца о чувеном чувару Зејтинлика 1. маја - на његов 93. рођендан (ВИДЕО)

М. М.

29. 04. 2021. у 12:00

СРБЕ не треба да деле партије. На то их опомињу јунаци са Солуна. Срби треба да буду једна партија, као што су били онда, када су се борили и изборили слободу у Првом рату. Ни мене никад није занимало ко је којој партији припадао, овде су сви, чије кости почивају, припадали јуначкој Србији. Дали живот за отаџбину и слободу. За част и поштење.

ДЕДА ЂОРЂЕ НА ФИЛМУ: Премијера документарца о чувеном чувару Зејтинлика 1. маја - на његов 93. рођендан (ВИДЕО)

Фото Архива Представништва РС у Солуну

Овако у документарном филму "Чувар части и поноса", главни и једини јунак на пољу тужне људске славе, Зејтинлику, збори деда Ђорђе Михаиловић, чувар овог српског војничког гробља.

Омаж легендарном чувару Зејтинлика, који је настао понајвише захваљујући Представништву Републике Српске у Солуну, премијерно ће бити пред публиком 1. маја, на 93. његов рођендан. Получасовни документарни филм приближиће гледаоцима више од шест деценија бдења Ђорђа Михаиловића над уснулим пуковима српске војске, заустављеним на вратима слободе и отаџбине. Емитоваће га РТС, на свом Другом програму у 17.10, а Радио-телевизија Републике Српске, истог дана у 21.00.

Ђорђе Михаиловић, Фото И. Маринковић

- Ђорђе Михаиловић је истински чувар части и поноса српског народа, трећа генерација Михаиловића, која посвећено, подвижнички, готово неописиво истрајава у чувању славне и тешке историје српског народа - каже за "Новости" Јелена Јовановић, шеф Представништва РС у Солуну.

Фото Архива Представништва РС у Солуну

- Ту и такву нашу историју поштују Грци, али и део правдољубивог света. И, пролазећи свакодневно поред овог светог Зејтинлика, над којим је бдео и сада бди деда Ђорђе, страховала сам да прича остане неиспричана. Срећна сам да није остала.

Филм, у реализацији World media из Бањалуке (преведен на грчки), помогли су Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу РС, као и кабинет српског члана Председништва БиХ Милорада Додика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)