ИЗ ФИЛТЕРА ЗА ЦИГАРЕТЕ ИЗРАСТЕ НОВА БИЉКА: Ученици школе "Душан Тривунац Драгош" из Сврљига осмислили производ за заштиту природе

Д. Алихоџић

23. 04. 2021. у 14:16

Ученици од другог до четвртог разреда сврљишке средње школе "Душан Тривунац Драгош" формирали су ученичку компанију "Биофилтер", која је осмислила биоразградиви филтер за цигарете направљен од небељене целулозе који у себи садржи семе биљака.

ИЗ ФИЛТЕРА ЗА ЦИГАРЕТЕ ИЗРАСТЕ НОВА БИЉКА: Ученици школе Душан Тривунац Драгош из Сврљига осмислили производ за заштиту природе

Фото А. Николић

Они су се са својим пројектом "Не уништавај, озелени" надметали на Регионалном такмичењу ученичких компанија чији резултати још нису саопштени. Анђела Николић, ученица другог разреда гимназије, каже да нису ни сањали да ће њихова идеја да изазове толико интересовање.

- У Србији се дневно одбаци око 27 милиона опушака цигарета, док је то на годишњем нивоу 26,5 милијарди опушака. У свету је тај број далеко већи. Степен загађења је велики, подаци показују да годишње у океанима заврши 13 милиона метричних тона пластичног отпада, од чега један део јесу опушци цигарета. Они представљају опасност по животну средину, не разграђују се, уништавају сву вегетацију око себе и смањују масу корена биљака - каже Анђела.

Истиче да циљ њихове ученичке компаније није да промовишу пушење, већ да уз помоћ биоразградивог филтера допринесу очувању животне средине.

- Истраживања показују да се опушци цигарета у природи задржавају и дуже од 25 година. Из тог разлога ми желимо да постојеће филтере који су махом направљени од пластичних материјала заменимо нашим биоразградивим филтерима. Наш Биофилтер је направљен од небељене целулозе, а у себи садржи семе биљака - појашњава Анђела, која је са Урошем Жикићем прошле године освојила треће место на националном такмичењу ученичких компанија са својом погачом за пчеле од лековитог биља.

 

Фото Биофилтер

Пошто су чланови тог тима завршили средњу школу, за овогодишње такмичење придружили су им се Тања Васиљевић, Теодора Божиновић и Тадија Ристић.

- Сви имамо различита интересовања, али нас је окупила идеја да помогнемо планети - кажу ову средњошколци, које је мало изненадила "слава" односно интересовање за њихов производ с обзиром на то да долазе из мале средине.

Потрудили су се да неке компоненте свог производа набаве у иностранству, а семе биљака је аутохтоно.

- Оног тренутка када се филтер нађе на земљи, помоћу воде и влаге семе почиње да клија. Филтер семену служи као резервоар за воду до оног тренутка док се корен биљке не веже за земљу. Како биљка расте, почиње убрзанија разградња филтера. Након шест месеци, филтера нема, али је природа озелењена једном биљком - кажу ови млади људи, веома посвећени очувању животне средине.

Кажу да су ови филтери скупљи, али и указују да је потребно 38 трилиона долара како би се вештачки створио кисеоник које би човечанство могло да дише само шест месеци. Због тога желе да се што пре почне са заменом филтера како би се последице избегле.

РАСАДНИК ИДЕЈА

Из ове школе ове године потекла је још једна ученичка компанија која је осмислила уређај који приликом саобраћајног удеса аутоматски обавештава хитне службе о локацији. Ментор овим компанијама већ неколико година је професор економске групе предмета Милан Николић, који је веома посвећен томе да ученицима знање приближи кроз праксу.

- Од идеје до производа све је то њихова памет и велико је задовољство када успешно примене оно што су теоретски учили - каже професор Николић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)