МАРЉИВИ ДОМАЋИНИ СА СЕДМИМ СТЕПЕНОМ: У Ваљевској Каменици четворо младих оформило јединствено газдинство, не користе ни трунку “хемије”

Бранко ПУЗОВИЋ

22. 04. 2021. у 12:41

СЕЛО Ваљевска Каменица, задња пошта Ваљево. Тако гласи домаћинска адреса по свему јединственог и необичног пољопривредног газдинства у Србији, јер га чине искључиво млади, факултетски образовани, спремни да покажу и докажу да се са природом може и мора сарађивати, а не са њом ратовати и покоравати је. Опчињени селом, купили су четири хектара имања, отпочели органску пољопривредну производњу, а свеже, тек убрано воће и поврће купцима достављају - на кућни праг.

МАРЉИВИ ДОМАЋИНИ СА СЕДМИМ СТЕПЕНОМ: У Ваљевској Каменици четворо младих оформило јединствено газдинство, не користе ни трунку “хемије”

Фото "Органела"

Пољопривредно газдинство, коме су наденули име "Органела", настало је, кажу, јула 2018. године, као плод пријатељства Павла Ђорђевића (29) из Београда и Предрага Миловановића (29) из Ваљева. Још као студент Пољопривредног факултета, Павле је желео да, једног дана, постане власник сеоског газдинства.

У томе му је, каже, помогла породица. Предраг, мастер инжењер архитектуре и организационих наука, бизнис дизајнер, коме су својствени бројни предузетнички подухвати, створио је нови бренд и бизнис, те је са Павлом газдинство подигао на нови, виши ниво. Касније, придружили су им се Милош Јовић (28), Павлов колега с факултета, и Теодора Тасић (27), Предрагова колегиница са Архитектуре.

- Бавимо се пољопривредом по принципу "шта роди, роди", не користимо никаква хемијска средства, чак ни она дозвољена у органској производњи, наше биљке не третирамо ничим - објашњава Павле Ђорђевић, који је докторске студије привремено заменио повртарством. -

 

Фото "Органела"

Практично, наши производи су за степен квалитетнији од органских. Са Милошем, колегом са факултета, трудимо се да у пракси применимо и новије, чак строже принципе органске производње. Сви који наше воће и поврће пробају, одмах уоче посебан, потпуно природан укус и квалитет, као онај некад, давно, о чему причају наши родитељи, баке и деке.

Производе кромпир, тиквице, јабуке, џемове, чајеве, а посебна атракција су јагоде и коприва. Не одустају ни када им пламењача спржи део парадајза, стршљенови поједу јабуке, или када лисица десеткује кокошке... На једној ливади, коју су претходно искрчили, те унели доста стајског ђубрива, засадили су јагоде и пустили их да се саме, природно, развијају.

- Од савремених средстава, једино смо поставили фолију, да се плодови јагода не би прљали и да коров не би растао - каже инжењер воћарства Павле. - Само стајњак исхрањује јагоде, колико се снађу за храну, толики ће и род бити, све смо препустили природи. Управо такав начин гајења биљкама даје имунитет, способност да преживе и дају род. Зато ове јагоде имају фантастичан укус. Није нам битна количина, већ искључиво квалитет воћа и поврћа.

 

Фото "Органела"

Проглашени су, својевремено, за најмлађе и најперспективније пољопривредно газдинство у Србији, део тима на конкурсу Града Београда награђен је за најбољу женску предузетничку иновацију. Новчани део награде уложили су у пет пластеника за поврће.

- Наша врата су широм отворена за све који желе да нас посете и увере се у квалитет нашег рада и производа. Заинтересовани могу да сами уберу, пробају, однесу кући воће и поврће, помогну нам у свакодневним пословима, ако желе - каже Предраг Миловановић. - Од оснивања, до сада, прошли смо можда мали календарски пут, али огроман и значајан ако га меримо по броју пројеката које смо успешно реализовали, награда које смо освојили, броју пријатеља и партнера које смо стекли.

Купци, ако на лицу места наберу, воће и поврће добијају и по 40 одсто нижој цени.

- Нису нас објединили факултети, дипломе, бизнис, већ љубав према природи и жеља да створимо нешто несвакидашње на српском селу - каже Предраг Миловановић. - Ми смо, у суштини, једна велика сложна породица. Трудимо се да вредно радимо, увек нешто ново научимо и применимо. Сматрамо да Србија има огроман потенцијал, пре свега још увек незагађено плодно земљиште за овакву врсту хране, највишег премијум квалитета, потпуно непрскану.

Фото "Органела"

ЖУМАНЦА КАО ДУКАТ

- УЗГАЈАМО пре свега аутохтоне сорте парадајза: јабучар и шљивар - каже Павле Ђорђевић. - Желимо заједно са природом да створимо најукуснији парадајз у Србији. Управо ове старе сорте омогућавају да се присетимо оног старог укуса парадајза, а органска производња је начин како су их наше баке и деке гајили. Уз воће и поврће, имамо и кокошке које слободно шетају газдинством, једу природну храну, шта желе, зато су жуманца жута као дукат.

Фото "Органела"

МАЛО НАМ КОПРИВЕ

- НАШ својеврсни заштитни знак постала је коприва која као коров расте свуда по имању - каже Ђорђевић. - Схватили смо да можемо да искористимо благодети ове изузетно лековите и укусне биљке, која у Београду не може нигде да се купи. Почели смо да правимо смесу за чорбу, сок, ледени чај од коприве, сада не можемо да обезбедимо довољне количине, колико су ти производи тражени. Зато, размишљамо да на једној парцели засејемо коприву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Нова димензија живота у делу Београда који се буди из сна

Нова димензија живота у делу Београда који се буди из сна

У ПОТРАЗИ сте за станом у центру града који је довољно изолован од градске вреве, окружен зеленилом и реком, а с друге стране вам је подједнако важно да кварт има одличне саобраћајне везе са свим деловима Београда?

18. 04. 2024. у 10:00

Коментари (0)

И МИ КРЕЋЕМО ПУТ ГРЧКЕ Прво оглашавање Николине жене: Деца знају све, морамо бити храбри